čtvrtek 10. února 2022

Jak se vlastně jmenuje ...

 Svíčková omáčka neexistuje! 

Jak se oblíbené jídlo vlastně doopravdy jmenuje 

a proč?

Také byste si dali svíčkovou omáčku? Kdo by se nepřidal, když se nandavá na talíř taková dobrota. Jak ale vůbec vznikla a odkud se vzal její název?

"Svíčková" z kuřecího vážně není svíčková

Svíčková omáčka je stálicí našich slavnostních tabulí. Ještě v nedávné minulosti se bez ní neobešla snad žádná svatba a hospodyně ji připravují ve slavnostní dny i doma - patřičně předem naloženou a pod dohledem pečenou. Správně dochutit svíčkovou není žádná legrace, ale samozřejmě to uměly už naše babičky a jejich maminky. Chce to ale přece jen dost zkušeností - svíčková, to je prostě “vyšší dívčí”.

I když se objevují recepty na rychlou svíčkovou třeba z kuřecího masa, určitě je jasné, že takové jídlo nemá s tím, o čem je tu řeč, nic společného. Snad jen zeleninu a smetanu. Na druhou stranu: nic proti jiným chutím a úspoře času. Jen si nesmíme představovat, že dostaneme na talíř skutečnou svíčkovou. Tu totiž už naši předci připravovali výhradně z jemného hovězího masa zvaného svíce nebo svíčková pečeně. Tento kus hovězího dobytka je opravdu vynikající, a také jeho úprava má této kvalitě odpovídat.

Proč se ale svíčkové omáčce říká právě takto? Nejdříve je potřeba podotknout, že vlastně o žádnou "svíčkovu omáčku" nejde. Pokud budeme chtít tuhle lahůdku pojmenovat správně, budeme mluvit o hovězí svíčkové pečeni na smetaně - a hned jsme blíž k vysvětlení, jen si musíme odmyslet lidovou tvořivost, která název zkomolila. To bychom tedy měli samotné hotové jídlo. Pořád nám ale chybí další vysvětlení. Proč se právě tahle část skotu (ale i prasat nebo dokonce koní) jmenuje svíčková?

Vážně se jmenuje podle svíček?

Teorií, jimiž se odborníci zajímající se o tvorbu názvů, zabývají, je hned několik. Jednou z nich, která by ale vyhovovala pouze v případě hovězí svíčkové, se zakládá na skutečnosti, že se tento váleček masa nachází v místech, kde se ukládá na zvířeti lůj, tedy dříve základ právě pro výrobu svící. Úplně vyloučit ji nemusíme, ale příliš bodů od znalců nedostává. Stále jsou tady i jiné druhy zvířat, u nichž také mluvíme o svíčkové pečeni, a ta lůj nemají…

Další možností pro vznik názvu "svíčkové" by mohl být tvar tohoto svalu, ale ani tahle možnost není příliš nadějná. Asi největší pravděpodobnost bychom tak mohli přisoudit historickému zvyku, kdy středověcí mistři řezníci měli za povinnost své tovaryše jednou ročně náležitě pohostit, a to při jejich návratu po prázdninách. Pro tuto hostinu, která se podle zvyku odehrávala při svíčkách, se připravoval slavnostní pokrm právě z tohoto nejlepšího masa - byla to tedy pečeně, která se jedla při svíčkách. Můžeme být s takovým vysvětlením spokojeni? Snad ano, alespoň podle historiků je to to nejpravděpodobnější, co bylo vybádáno. Stejně ale i přesto můžeme a určitě i zůstaneme u vtipů, které tak rádi dělají dědečkové, když posílají vnoučata pro svíčky, aby babička mohla uvařit oběd.

Zdroj: Internet

🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋

5 komentářů:

  1. Je mi fuk proč se jmenuje tak,jak se jmenuje ☺ Hlavně,kdyby byla na stole.Miluji ji.Mohla bych ji mít každý den.Ale hlava rodiny ji nesnáší,takže je to jasné.U nás se nedělá.Dcera ji dělá absolutně nejlepší(recept na ni má z tvého okolí ☺)Ale jinak je to parádní čtení.
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, tak svíčková, to je dobrota a můžu jí klidně častěji, ale každý den určitě ne, to by se mi sprotivila. Hned jsem si vzpomněla na děti, hlavně syna od jedné spolupracovnice, ten jí chtěl pořád a tak vymyslela, že došly svíčky, že musí počkat, až je budou mít v obchodě. Děti nevědí, že je to jen milosrdná lež. Měj se hezky. Věrka.

    OdpovědětVymazat
  3. Svíčková je prostě svíčková. U nás chutná všem.
    Přečetla jsem si to o ní ráda.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Libuško, hezké čtení. Já jsem svíčkovou dělala asi před týdnem po hodně dlouhé době. Nemám ji totiž ráda, tak ji i málo dělám. Ale občas se pro mužskou převahu rodiny překonán a udělám ji...Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.