sobota 2. prosince 2017

Až se mě zima zeptá ...

... co jsem dělala v létě,
tak ji dám přečíst tenhle článek, můžete se mrknout taky.
Upozorňuju, že to bude docela dlouhé, povídání.
🍓
V červnu jsem začala dělat marmeládu,
jahodová je u nás nejoblíbenější.
Jahody jsem koupila, kousek od nás se prodávaly a za dobrou cenu.
Ty ze zahrádky máme na snězení za čerstva, není nad to, jak je co venku sezobnout.
Zbylo i na knedlíky a nanuky, ale tom už jsem psala v létě.
Pak přišly na řadu meruňky, taky koupené, ale byly výborné ...
Tady jsou poslední tři košíčky, bylo jich sedm.
Meruňková marmoška, bych řekla, se vyrovná jahodové, taky ňamina.
Pak byl chvíli klid, než jsem začala dělat marmeládu z rybízu
o té jsem už taky v létě psala.
Fotky nemám, dělala jsem ji pro kamarádku a dceru,
když si ji odvezly, vzpomněla jsem si na focení.
V červenci začaly zrát ranná jablíčka, a že jich bylo.
Tak jsem po trochách zavařovala, okrájování mě nebaví, ale v zimě příjdou vhod ...
Pak začaly zrát rajčata a přišel na řadu kečup.
Okurky nakládačky jsem nasadila jenom tak, že mi zbylo volné místo ...
Nakonec jsem nemusela vůbec kupovat po pár sklenicích jsem zavařila 26 x 0,7l.
A už tu byl srpen a zrály ostružiny, taky se dost urodilo.
Marmeládu jsem dělala 4x ale to i pro kamarádku.
Taky jsem něco zavařila ...
Do košíku s nimi a šup do regálu do sklepa.
Pořád jsem měla nějaké cukety, tak jsem z nich ještě dělala hořčici pod maso,
podle receptu Marijakes.
Přidala jsem jednu papriku červenou a mám ji víc do oranžova.
Je vynikajíci, příští rok ji udělám znovu ...
Majdu z cuket na topinky jsem letos nedělala,
mám ji ještě dost ve sklepě od loňska.
V září, když pršelo jsem z nudy ještě zavařila 16 sklenic vepřovky.
Prase nebylo naše, maso jsem koupila.
V zimě na chleba bude dobrá, nebo na rychlý oběd k bramborám ...
Od září jsem sušila padaná jablka ...
Takové množství jako jiné roky jich nebude,
hodně jich nahnilo, jak byly poklované a napíchané od vos.
Se šupkou i bez, jak kdo chce.
Nakonec jsem usušila sedm čtyřlitrových sklenic.
Dostala dcera, syn i kamarádka a čtyři sklenice budeme mít na mlsání my.
Úplně nakonec a to už byl vlastně podzim,
jsem zavařovala dýně, neurostly letos velké,
ale aspoň jsem se moc nenadřela z rozkrájováním.
Ráda krájím dýni, mám takové udělátko a s tím to jde jedna radost.

Dýňová semínka byla letos krásně nafoukla,
až uschnou tak si na nich počmáknem i na ptáčky se dostane.
Sklep vám letos fotit nebudu,
mám tam ještě od loňska steri.zelí, to děláme jednou za dva roky,
pár sklenic loňských okurek, nějaké jablečné přesnídávky a pár zbytků zavařenin taky od loňska
a to by vás mátlo a vypadalo by to, že jsem byla letos moc pilná.
🍎🍏🍐🍅🍓🍒🍑
Ti kteří ke mě začali chodit později se můžou podívat na minulé roky,
jak vypadaly regály u nás ve sklepě.
Musím říct, že toho zavařuju čím dál míň, ale to bude tím, že už jsme doma jenom tři
a třeba taky proto, že ryngle, se už třetí rok neurodily ...
Kdo chce, tak se mrkněte.
Děkuju všem, co zvládli článek až dokonce
a přeju príma druhý prosincový den.
🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏

Žádné komentáře:

Okomentovat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.