středa 5. dubna 2023

🐣Škaredá středa🐣

Dnes máme opět dva články!

Také se jí říká sazometná, nebo černá, podle zvyku vymetat saze z komínů.
Tím se vyháněly zlé síly, které by mohly příbytku škodit.
Další pověra říká, že se škaredá nazývá proto, 
že se Jidáš ten den škaredil na Krista.
Musíme se tedy dávat pozor, abychom se po celou středu usmívali, 
protože pokud se budeme tento den na sebe "škaredit",
tedy mračit a zlobit, nezbavíme se toho po celý rok.
Na škaredou středu se dodržoval na Valašsku zvyk, 
kdy v tento den vařili tradiční kyselicu kterou pak místní vylévali 
a symbolicky se tak loučili s jednotvárnou postní stravou.

Začínala se taky malovat vejce, aby byla připravená na pomlázku.
Dodnes se pečou z kynutého těsta sladké Jidáše,
často ve tvaru pletence připomínající provaz na kterém Jidáš ukončil svůj život.
Podle tradice se mají jíst Jidáše na Zelený čtvrtek.

Čerpáno z: ceskézvyky.cz

🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺

2 komentáře:

  1. Jidáše jsem upekla včera, pomazala medem. Ne, že bych se chválila, ale jsou dobré, ovšem manžel naznačil zklamání, neboť v nich není náplň:-). Vysvětlila jsem mu, proč jsou jaké jsou. Zapomněl,že jsem je letos nepekla poprvé. :-))))) a že vždy takové byly.
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.