čtvrtek 28. prosince 2023

🎄Historie ...

 ... vánočního stromečku a jeho zdobení.

Jak se píše v knize Biografie Vánoc, původ vánočního stromku obestírá řada mýtů. Reformátor a zakladatel protestantismu Martin Luther podle jedné pověsti věřil, že Boží dobrotu ztělesňují borovice. Jiná pověst, která byla populární v 15. století, zase vypráví příběh svatého Bonifáce, který v 8. století zabránil pohanské lidské obětině pod dubem tím, že strom porazil. Na jeho místě vyrostla jedle, jejíž větve ztělesňovaly Ježíšovu věčnou pravdu. Některé verze příběhu o Bonifácovi tvrdí, že světec porazil i tuto novou jedličku a pověsil ji vzhůru nohama. Z toho měla údajně vzniknout tradice zavěšovat stromky obráceně na znamení Svaté Trojice, někdy s jablkem na špičce místo hvězdy.

Tradice vánočních stromků má snad prokazatelný původ ve středověkém Německu. V roce 1419 ozdobil jeden cech ve Freiburgu strom jablky, oplatkami, pozlátkem a perníčky. První písemná zmínka pochází z roku 1570 z německých Brém.

Jak vlastně vznikla tradice zdobení vánočního stromečku? Záznamy z venkovských anglických kostelů z 15. a 16. století naznačují, že si lidé v zimě kupovali cesmínu a břečťan. Domy i ulice se zdobily zelenými rostlinami a podle některých historiků je možné za předchůdce vánočního stromku považovat sloupy, které farnosti cesmínou a břečťanem zkrášlovaly.

Písemnosti zaznamenávají „první zdobený stromek v domě“ v roce 1605 ve Štrasburku; visely na něm růže, jablka, oplatky a další cukrovinky.

Na Štědrý den se také hrály takzvané „rajské hry“ na oslavu svátku Adama a Evy, který na tento den připadá, a v nich figurovala stále zelená jedlička s přivázanými jablky. Písemnosti dosvědčují zdobení stromků vlnou, slámou, jablky, ořechy a preclíky.

Německé označení vánočního stromu Christbaum, vyjadřuje spojení Krista se stromem, je známo ve zkomolené podobě krisban ve Slezsku. Je ale také zaznamenáno staré české pojmenování – Kristův strůmek, nebo Stromek od Ježíška, tak se nazývaly charitativní akce v Třemošné v roce 1860. A kdy se má zdobit vánoční stromeček? Tradice neudává pevný termín, ale v českých domácnostech je zvykem zdobit buď 23. prosince večer, nebo častěji na Štědrý den (24. 12.) dopoledne.

Nejstarší trh s vánočními stromky se údajně nacházel v alsaském Štrasburku, kde se nezdobené stromy prodávaly už v 17. století. Už v 15. století však byla po vánočních stromcích tak velká poptávka, že štrasburské úřady vydaly zákon, který trestal uřezávání větví borovic. A ve třicátých letech 16. století Alsasko nařídilo, že žádná domácnost nesmí mít o Vánocích víc než jeden stromek.

Zdroj: ceskezvyky.cz

🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄

5 komentářů:

  1. Ahoj Libuško, ráda jsem si přečetla článek o vánočním stromečku.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
  2. Člověk neví všechno a letos jsem se zde řádně poučila o vánočních zvycích. Děkuji a přeji příjemný den :-)

    OdpovědětVymazat
  3. My jsme doma zdobili stromeček vždy na ,,dlouhou noc" a to jsem pak přenesla do rodiné své. Teď poslední dva roky strojím stromeček ještě o den dřív.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. To je moc hezké čtení.Poslední roky strojíme stromeček o pár dnů dříve,abychom si ho užili.
    Libuško,měj hezký den

    OdpovědětVymazat
  5. Všem děkuju za milé komentáře🥰

    OdpovědětVymazat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.