... fazolové lusky nebo také zelené fazolky.
Lze je připravit v páře nebo třeba orestovat. Výborné jsou na smetaně. Věděli jste však, jaká se s nimi pojí historie?
Zelené fazole jsou mladé, nezralé plody. Ve skutečnosti je k dispozici pro pěstování více než 500 druhů zelených fazolí. Ne každý kultivar je zelený, některé jsou fialové, červené nebo dokonce pruhované. Zelené fazolky vznikly v Andách před tisíci lety. Jejich kultivace se rozšířila do Nového světa, kde na ně přišel Kolumbus. Přivezl je zpět do Evropy ze své druhé průzkumné cesty v roce 1493. Fazole pěstované před 17. stoletím byly spíše tvrdé a vláknité, často se pěstovaly spíše jako okrasná než jako potravinářská plodina. Nakonec však lidé začali experimentovat s křížením a hledali chutnější zelené fazole. Od mnoha jiných odrůd se liší tím, že zelené fazole se sklízejí a konzumují s uzavřenými lusky předtím, než semena fazolí uvnitř plně dozrají. Obdobnou praxí je sklizeň a konzumace nezralých hrachových lusků.
Zdroj: Internet
🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺
Ráda jsem si přečetla.Fazole mám ráda.
OdpovědětVymazatHezký víkend Libuško
Ahoj Libuško, zajímavé čtení a připomnělo mi to, že je musím otrhat Přeji krásný den Iveta
OdpovědětVymazatTak zase trochu poučení. Fazole, fazolky, hrách...na našem jídelním stole občas je.
OdpovědětVymazatHezký den, Libuško !
Hanka
Fazolky na smetaně jsem už dlouho neměla, tak díky za připomenutí 😉😊
OdpovědětVymazatMňam jako přílohu i na smetaně. Dík za připomenutí 👍
OdpovědětVymazatVšem vám děkuju za komentáře. Fazolové lusky na smetaně zbožňuju, míváme je často 🌻
OdpovědětVymazat