sobota 27. července 2024

🌺Máte rádi ...

... fazolové lusky nebo také zelené fazolky. 

Lze je připravit v páře nebo třeba orestovat. Výborné jsou na smetaně. Věděli jste však, jaká se s nimi pojí historie?

Zelené fazole jsou mladé, nezralé plody. Ve skutečnosti je k dispozici pro pěstování více než 500 druhů zelených fazolí. Ne každý kultivar je zelený, některé jsou fialové, červené nebo dokonce pruhované. Zelené fazolky vznikly v Andách před tisíci lety. Jejich kultivace se rozšířila do Nového světa, kde na ně přišel Kolumbus. Přivezl je zpět do Evropy ze své druhé průzkumné cesty v roce 1493. Fazole pěstované před 17. stoletím byly spíše tvrdé a vláknité, často se pěstovaly spíše jako okrasná než jako potravinářská plodina. Nakonec však lidé začali experimentovat s křížením a hledali chutnější zelené fazole. Od mnoha jiných odrůd se liší tím, že zelené fazole se sklízejí a konzumují s uzavřenými lusky předtím, než semena fazolí uvnitř plně dozrají. Obdobnou praxí je sklizeň a konzumace nezralých hrachových lusků.

Zdroj: Internet

🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺🌺

6 komentářů:

  1. Ráda jsem si přečetla.Fazole mám ráda.
    Hezký víkend Libuško

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Libuško, zajímavé čtení a připomnělo mi to, že je musím otrhat Přeji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
  3. Tak zase trochu poučení. Fazole, fazolky, hrách...na našem jídelním stole občas je.
    Hezký den, Libuško !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Fazolky na smetaně jsem už dlouho neměla, tak díky za připomenutí 😉😊

    OdpovědětVymazat
  5. Mňam jako přílohu i na smetaně. Dík za připomenutí 👍

    OdpovědětVymazat
  6. Všem vám děkuju za komentáře. Fazolové lusky na smetaně zbožňuju, míváme je často 🌻

    OdpovědětVymazat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.