sobota 3. srpna 2024

🍏🍎Věděli jste ...

Jablkový závin

Když máme mnoho jablek, většinou se pustíme do tvorby štrúdlu. Tento jednoduchý dezert je nejen velmi oblíbený, ale má i bohatou historii.

První "recept" na jablkový závin byl zaznamenán již v roce 1696 ve Vídeňské městské a zemské knihovně. Štrúdl byl oblíbený hlavně v době habsburské a rakousko-uherské monarchie. Každá česká hospodyňka má určitě ve své kuchařce "ten svůj jedinečný recept", proto byste nikdy a nikde nenašli dva totožné kousky. Variant, jak jej tvořit, je totiž opravdu mnoho. Někdo pro jeho přípravu využívá klasické tažené těsto, někdo sází na, dnes trochu modernější, těsto listové. To, v čem se od sebe štrúdly liší, je však hlavně náplň. Osvědčenou klasikou jsou šťavnatá a nakyslá jablka, rozinky, cukr, skořice, ale třeba také ořechy a další zajímavé suroviny - dnes byste mohli ve štrúdlu nalézt třeba i tvaroh. Při servírování je připravený štrúdl většinou ještě posypán moučkovým cukrem, někde jej však dostanete se zmrzlinou, ovocem či vanilkovým krémem.

Zdroj: Internet

🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎

2 komentáře:

  1. Libuško zdravím, i u nás je štrůdl ve velké oblibě. Kluci když byli malí, říkali podle knížky Káji Maříka, že štrůdl je tak dobrej, že jde hned do ledvin :o). Ať udělám dva plechy nebo šest, sní se vždycky všechno hodně rychle... Hezký víkend, Lenka

    OdpovědětVymazat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.