Jablkový závin
Když máme mnoho jablek, většinou se pustíme do tvorby štrúdlu. Tento jednoduchý dezert je nejen velmi oblíbený, ale má i bohatou historii.
První "recept" na jablkový závin byl zaznamenán již v roce 1696 ve Vídeňské městské a zemské knihovně. Štrúdl byl oblíbený hlavně v době habsburské a rakousko-uherské monarchie. Každá česká hospodyňka má určitě ve své kuchařce "ten svůj jedinečný recept", proto byste nikdy a nikde nenašli dva totožné kousky. Variant, jak jej tvořit, je totiž opravdu mnoho. Někdo pro jeho přípravu využívá klasické tažené těsto, někdo sází na, dnes trochu modernější, těsto listové. To, v čem se od sebe štrúdly liší, je však hlavně náplň. Osvědčenou klasikou jsou šťavnatá a nakyslá jablka, rozinky, cukr, skořice, ale třeba také ořechy a další zajímavé suroviny - dnes byste mohli ve štrúdlu nalézt třeba i tvaroh. Při servírování je připravený štrúdl většinou ještě posypán moučkovým cukrem, někde jej však dostanete se zmrzlinou, ovocem či vanilkovým krémem.
Zdroj: Internet
🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎🍏🍎
Libuško zdravím, i u nás je štrůdl ve velké oblibě. Kluci když byli malí, říkali podle knížky Káji Maříka, že štrůdl je tak dobrej, že jde hned do ledvin :o). Ať udělám dva plechy nebo šest, sní se vždycky všechno hodně rychle... Hezký víkend, Lenka
OdpovědětVymazatLeni, moc děkuju za tvůj komentář🌻
Vymazat