Je tu opět článek o zavařování.
Pečlivě jsem ho připravovala od června, poctivě přidávala fotky i popisky ...
Pořád jsem něco dopisovala, docela jsem s tím byla spokojená
a libovala jsem si, jak mám článek letos "vymakaný"...
Jenže, znáte to -Pýcha předchází pád- ...
Někdy v září, jsem zjistila,
že jsem si článek omylem vymazala a to tak, že úplně.
Spadl mi hřebínek, nálada na nule ...
Druhý den jsem se na to dívala optimističtěji.
Článek byl hodně dlouhý(ne, že by ten nový dlouhý nebyl😉),
třeba by vás ani nebavil a ta "omáčka" okolo taky ne.
Zkrátka -Všechno je tak, jak má být-.
🍎🍐🍓🍒🍇🍉🍏
Takže znovu.
Některé fotky jsem ještě našla v koši,
ty starší jsem měla na úložišti, kde si dávám každý měsíc všechny fotky.
Tak jdeme na to.
🍓
Je tu začátek června a zrají jahody,
marmeláda musí být, tu máme nejraději.
Ke konci června začaly zrát třešně🍒
Letos podruhé, co nám náš starý, skoro suchý strom zarodil.
Dvě várky třešní zavařené.
Ještě pár vypeckovat ...

... zavařené ve vlastní šťávě budou v zimě na bublaninu jak najité.
🍈Angreštu jsme letos měli obsypané stromky,
dlouho jsme takovou úrodu neměli.
Hned ráno za chládku jsem natrhala plnou zadělávací mísu.
Teď je všechny, jak já říkám, odšňupkovat.

Práce mi šla od ruky, bylo příjemné letní ráno.
Šup do zavařovacího hrnce ...
Angrešto-borůvka kompot krásně obarvila.
Další den putovaly ještě dva sáčky na mrazák.
v zimě se sejdou na koláč.
Rybíz dozrál,
bylo třeba udělat marmeládu na vánoční linecké cukroví.
Dohromady s bílým rybízem se mi barva marmelády moc líbí.
🍏A je to tady, ranná jablíčka dozrávají,
je asi polovina července ...
Každý den je jich pod stromem opravdu hodně.
Když opadaly ty první malinké a začaly padat větší,
pustili jsme se do okrajování na kompot na zimu.
Pepan pomáhal, tak nám to šlo hezky od ruky.

Růžovou barvu kompotu daly ...

... malinké modré ryngličky, které zrovna začínaly padat.


Bylo jich hodně, tak jsem je i zavařovala.
Pár vypeckovaných skončilo v sáčcích v mrazáku.

Jablíčka padala dál, byla čím dál hezčí,
rozdávali jsme, ale pořád jich neubývalo.
Ta z růžovým líčkem jsou hodně voňavá.
Začali jsme vařit přesnídávky ...

Pepan je má rád, tak pomáhal ...
... pomáhal tak důkladně,
že přesnídávka byla i na vodovodním kohoutku.
Jedna várka ...

... druhá várka a ještě tři skleničky mirabelek.
Bílého rybízu bylo letos opravdu hodně,
naobírala jsem i trochu do mrazáku na bublaninu.
A zase jablíčka, nebralo to konce, už je nikdo nechtěl,
bylo mi líto je vyhazovat, tak jsme znovu okrajovali na kompot.
Pršelo tak jsme okrajovali v pergole, Bětka na nás dohlížela.
Jo, vy ji nikde nevidíte ... je schovaná za deštníkem.
Uvařit, dát horké do sklenek, obrátit a je hotovo.
Koncem srpna dozrávaly ostružiny.
Udělala jsem tři várky marmelády ...

... ta poslední byla pro kamarádky.
V mrazáku mám i zelené fazolky,
omáčku z nich máme moc rádi.
Taky borůvky jsem dávala do mrazáku,
jako každý rok.
Okurek nakládaček letos moc nemám,
chytly plíseň protože v červenci denně pršelo.
Nevadí, máme ještě nějaké okurky od loňska.
Cuketovou majdu Uncle Bens dělám ráda.
Je nakrájeno, tak se může začít ...
Hotovo, můžeme dávat do sklenek.

Dvě várky můžu odnést do sklepa ...
Ve skleníku bylo hodně paprik a rajčat.
Lečo z nich přijde v zimě vhod.

Tak jdeme na to ...
... hotovo.
Dvě várky snad budou na zimu stačit,
přidá se jenom klobáska nebo kabanos a vajíčka.
Oběd či večeře bude do by dup.

Pár naplněných paprik jsem dala do mrazáku
k rajské omáčce se v zimě sejdou.
V září jsem zavařovala Červenou řepu.
Jím ji jenom já, takže to mám na několik let.
Ve skleníku dozrávaly červené papriky.
Chybělo jim v září sluníčko, proto jsem ty, co už se začínaly červenat,
otrhala a dala do krabice s jablíčky,
aby dřív dozrály a mohla jsem je zavařit.
Sedm sklenic,
budou hlavně do bramborového salátu, nebudu muset kupovat.

A je hotovo, jsou zavařené.
Nakonec jsem ještě zavařila další várku,
taky uzrály v krabici.
Pepan začal obírat jablíčka, bylo jich letos zase hodně.
Nastrouhala jsem do sklenic na štrůdly,
však ony se po novém roce sejdou, až v bedýnkách jablíčka nebudou.
Taky jsem je sušila, jako každý rok.
Něco jsem rozdala a toto nám zůstalo.
Po jablíčkách bylo na řadě sterilované zelí.
To máme hodně rádi, jak po studenu tak na vaření.
a na poslední chvíli jsem si vzpomněla,
že ještě budu zavařovat vepřové konzervy.
Tak a teď se mrkneme do sklepa ...
Tak si myslím, že kdyby příští rok byla špatná úroda,
tak nám pořád ještě od letoška něco zůstane.
Pod regálem je ještě vidět velká sklenice s naloženými, čerstvými vajíčky ve vápně,
dělám to tak každý rok na vánoční pečení super, jsou jako čerstvá.
To už je definitívní konec letošního mého zavařování.
Zima se mě klidně může přijít zeptat, cože jsem to v létě dělala,
kromě lenošení v pergole, čtení a luštění křížovek.
a došel až na konec článku, protože to letos nebralo konce.
Mějte príma den a já už článek raději zveřejním,
než ho zase omylem smažu.
🍅🍆🍈🍇🍉🍊🍋🍎🍐🍒🍏🍓🍑🍅🍆🍈🍇🍉🍊🍋🍎🍐🍒🍏
Libuško, jsi neuvěřitelná hospodyňka, je vidět, že jsi opravdu nezahálela . Je to moc pěkná podívaná, ale ta práce před tím......pozdrav posílá Alča s Micinkou a Mackem
OdpovědětVymazatLibuško,já žasnu.Jsi hodně pilná.Když je zahrada,tak na zavařování dojde.Kdysi jsem hodně zavařovala snad úplně všechno.Zahradu už nemám,ale snacha je v tomhle také pilná a zásobuje mě.Na zahradě pěstuje snad všechno,co se dá.Hezký víkend
OdpovědětVymazatZdá se mi to, jako bych koukala na své každoroční zásoby z úrody na venkově. Vím, že část mých výrobků má moje sestra a synovec, zbylé jsem nestačila přesunout sem a dědička je asi vyházela. Teď chodím pro zásoby do obchodu - čerstvou zeleninu a ovoce, občas mi něco zase přisunou sestra a synovec od nich. Prostě jsem zestárla a zahradu a políčko opustila. Je ale pravda, že zásoby stojí námahu a uložit výpěstky na zimu je vítaná dovednost. Ještě že se snacha "pomamila", asi má dobrou výchovu i od vlastní maminky. Ať vám v zimě a na jaře chutná :-)))
OdpovědětVymazatTak to je tedy pěkná zásobička na zimu. Jsi prostě pracovitá a pilná jako včelička. Taky mám nějaké zásoby, ale s těmi Tvými bych se srovnávat nemohla.
OdpovědětVymazatKlidnou sobotu !
Hanka
Smekám... taky jsem zavařovala jako každý rok, manžel napočítal 217 sklenic všeho možného, největší podíl mají ovšem okurky, letos krásně rodily a zavařila jsem přes 80 sklenic, pak kompoty meruňkové, švestkové, džemy z meruněk, marmeláda z černého i červeného rybízu, z angreštu, povidla a čalamáda, domácí kečup. Jahody mi z neznámých příčin odešly, když jsem je kvetoucí kamarádce fotografovala, pravila, že vidí tak 2 kila z každého keříčku, během několika dnů seschly malé plody i listy...pěstuju jahody už pár let, ale tohle se mi ještě nestalo. Nesklidila jsem nic. Od třešňové marmelády mne zachránila zlomená ruka, vypeckovat s jednou nelze. Denně vařím pro 2 pořádné jedlíky, takže u nás se vaří denně a peče 2x v týdnu určitě.... nebojím se, že by se zkazilo. Pozdravy pilné hospodyňce a kožuškům... Alena
OdpovědětVymazatRegály naplněné jako v supermarketu. Jsi včelička pilná a na zimu zásobená. Já jsem dneska naposledy vytáhla zavařovací hrnec na poslední várku červené řepy. Už není, co bych zavařovala. Maso nezavařuji, to jsem nikdy nezkoušela. A jsem ráda, že je tomu konec. mrazák praská ve švech, regály ve sklepě také a když se dívám n tvé fotografie z kuchyně přímo z akcí, tak mě rozbolela záda. :D Všeho jsme letos měli dost až na rajčata a jablka. Tam jsem neměli ani jeden plod. Jabloň odpočívala a rajčata v červenci chytla plíseň. Koukám z okna, jak by dneska bylo na zahradě krásně. Škoda, že autobus o víkendech jezdí tak mizerně. Měj se hezky.
OdpovědětVymazatTo je paráda ale té práce kolem všeho. Já dělala pouze džem z josty a rybízu. Překvapilo mě přidání paprik do bramborového salátu, to jsem nikdy nezkoušela. Lena
OdpovědětVymazat