sobota 29. ledna 2022

Nedělní obědy ve světě

Jak se liší sváteční obědy ve světě?


Z celého týdne bývá oběd v neděli ten nejspeciálnější. Celá rodina je doma, často ho využíváme k setkávání s příbuznými a přáteli, a proto si na jeho přípravě dáváme záležet. V Česku nedělním obědům vévodí řízky, pečené kachny, pomalu vařené guláše a skvělá svíčková. Jak tuto událost ale prožívají lidé v jiných koutech světa?


Argentina

Argentinci považují nedělní oběd za nejdůležitější rodinné jídlo týdne. A vzhledem ke klimatu a reputaci země jako prémiového producenta hovězího masa není překvapením, že asado neboli grilování je jejich oblíbeným stylem přípravy hovězího masa. Těstoviny jsou mezi Argentinci také velmi populárním pokrmem při neděli a upravují je na mnoho způsobů. Většinou je viditelná inspirace z Evropy.

Belgie
Belgičané si v neděli rádi pochutnávají na mase, ale místo klasické pečeně si dopřávají telecí v těstíčku - často na pivu - podávané v rolce. Belgičané jsou také fanoušky víkendových vaflí, ale to je pro ně spíš snídaně nebo svačina, a to nejen o volných dnech!

Francie

Francouzi milují pečeně a v neděli velmi často podávají kuřecí. Oblíbené poulet rôti se obvykle podává s bramborami a sezónní zeleninou. Kuře se v zemi galského kohouta v neděli servíruje ale i na mnoho jiných způsobů, například v kastrolu jako je coq au vin, čili kohout na víně.

Japonsko

Nikujaga se doslova překládá jako „maso a brambory“ a je oblíbeným japonským nedělním pokrmem. V podstatě je to masový guláš a přednostně se podává s hovězím. Jídlo bývá ochucené sójovou omáčkou a cukrem. Vzhledem k tomu, že hovězí maso je nakrájeno na tenké plátky, dušení masa trvá jen 30 minut a způsob přípravy je oblíbený po celé zemi.

Uruguay

Hodně uruguayských receptů vychází z evropské kuchyně, takže není divu, že těstoviny mají na jídelníčku Uruguayců významné místo. Zejména v neděli, kdy se rodina tradičně schází, se většinou připravují těstoviny. Speciální těstovinovou omáčkou, kterou vytvořili Uruguayané, je omáčka caruso vyrobená ze smetany, masového vývaru, cibule, šunky a hub.

Zdroj Internet

🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋


 

14 komentářů:

  1. A u nás je to knedlo-zelo-vepřo,nebo řízek?Já si pamatuji z domu,že každou neděli byl řízek.
    Teď máme svátek nebo pátek ☺.Dnes budeme mít knedlo-zelo-uzeno...
    Tady není ani stopa po sněhu a má zase pršet.
    Přeji nádherný víkend a pěknou procházkou ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ano u nás býval taky každou neděli řízek. U nás sice trochu sněhu je, sem tam flek, ale je špinavý a taje :-)

      Vymazat
  2. Zajímavý článek. Co jsme v důchodu, tak si s mužem klidně uděláme v neděli palačinky, když je na ně chuť.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, co není mamka, tak sladké obědy dělám míň. Taky už teď moc nerozlišuju podle dnů, co uvařit. Co jsme v důchodu, tak kolikrát ani nevím, co je za den :-))) Ale řízky míváme v neděli často :-)

      Vymazat
  3. To je zajímavý článek. U nás bylo v neděli dost často vepřo,knedlo,zelo a nebo nějaká dobrá omáčka a co jsem sama, tak mě to vůbec nedělá žádný problém si dát to na co mám chuť, třeba zapečené brambory. Nebo květák na nějaký způsob. Maso mít každý den nemusím a tak vařím hlavně pro svou chuť. Ale jinak, pro jednoho se moc dobře nevaří, hlavně když chci nějakou omáčku, tak dost často dávám třeba půlku do mrazáku. U nás padá sníh a je hodně zataženo, není nikam vidět. Měj se fajn. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, pro jednoho se fakt špatně vaří i pro dva to málokdy utrefím :-)

      Vymazat
  4. U nás se většinou vařili knedlo-vepřo-zelo, řízek nebo se peklo kuře s nádivkou a br. knedlíkem. To jsem měla jako holka nejraději. V té tradici jsem podobně pokračovala i já a teď vaříme to, na co je chuť bez ohledu na to, jaký je den. Přeji hezký víkend 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, knedlo zelo vepřo jsme mívali většinou v sobotu a řízek v neděli :-)

      Vymazat
  5. Tak u nás zase nesmí chybět vývar z hovězího nebo krůtího nebo kachního masa hlavně v zimě.My jsme polívkoví.Tady celý den padalo to aby bylo na Jizerskou padesátku.Krásnou neděli z Jbc přeje Alča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alčo, každou sobotu dělám vývar s kuřecího hřbetu, zavářku střídam, kapání, nudle, tarhoňu ... :-)

      Vymazat
  6. U nás se zase moc nerozlišuje, jestli je neděle nebo sobota a tak trochu srovnáváme jídelníček s tím, co má Michal v práci. Vaří jim nějaká firma samé dobrotky, mohou si vybrat ze tří jídel a z toho jedno svátečnější nebo luxusnější a tak mi třeba Michal řekne, že řízek nechce, že ho měl v pátek a tak podobně. Proto včera bylo podle video-receptu na netu "Ražniči na plechu nedělá neplechu" a dneska tedy jen jelítka, jitrničky s kyselým zelím a brambor. Polévka ze včerejška z kuřecího skeletu. :) Ale ty cizokrajné zvyky jsou zajímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruš, všechno bych si dala, co jste vařili :-)

      Vymazat
  7. Libuško, ráda jsem si přečetla zajímavý článek. U nás je to teď komplikovanější, nejmladší syn jí zcela vegansky, já se k němu často přidám, ale muž by to nejedl. A když přijedou ostatní, tak další má bezlepkovou, další dia, další je fitness trenér... A to mě pak tedy neba ! Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, to máš s vařením docela složité. U nás jí všichni všechno, jenom nejstarší vnuk jednu dobu nejedl maso, ale když je u nás tak si ho dá :-)

      Vymazat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.