Jak se liší sváteční obědy ve světě?
Z celého týdne bývá oběd v neděli ten nejspeciálnější. Celá rodina je doma, často ho využíváme k setkávání s příbuznými a přáteli, a proto si na jeho přípravě dáváme záležet. V Česku nedělním obědům vévodí řízky, pečené kachny, pomalu vařené guláše a skvělá svíčková. Jak tuto událost ale prožívají lidé v jiných koutech světa?
Argentina
Argentinci považují nedělní oběd za nejdůležitější rodinné jídlo týdne. A vzhledem ke klimatu a reputaci země jako prémiového producenta hovězího masa není překvapením, že asado neboli grilování je jejich oblíbeným stylem přípravy hovězího masa. Těstoviny jsou mezi Argentinci také velmi populárním pokrmem při neděli a upravují je na mnoho způsobů. Většinou je viditelná inspirace z Evropy.
Belgie
Belgičané si v neděli rádi pochutnávají na
mase, ale místo klasické pečeně si dopřávají telecí v
těstíčku - často na pivu - podávané v rolce. Belgičané jsou
také fanoušky víkendových vaflí, ale to je pro ně spíš
snídaně nebo svačina, a to nejen o volných dnech!
Francie
Francouzi milují pečeně a v neděli velmi často podávají kuřecí. Oblíbené poulet rôti se obvykle podává s bramborami a sezónní zeleninou. Kuře se v zemi galského kohouta v neděli servíruje ale i na mnoho jiných způsobů, například v kastrolu jako je coq au vin, čili kohout na víně.
Japonsko
Nikujaga se doslova překládá jako „maso a brambory“ a je oblíbeným japonským nedělním pokrmem. V podstatě je to masový guláš a přednostně se podává s hovězím. Jídlo bývá ochucené sójovou omáčkou a cukrem. Vzhledem k tomu, že hovězí maso je nakrájeno na tenké plátky, dušení masa trvá jen 30 minut a způsob přípravy je oblíbený po celé zemi.
Uruguay
Hodně uruguayských receptů vychází z evropské kuchyně, takže není divu, že těstoviny mají na jídelníčku Uruguayců významné místo. Zejména v neděli, kdy se rodina tradičně schází, se většinou připravují těstoviny. Speciální těstovinovou omáčkou, kterou vytvořili Uruguayané, je omáčka caruso vyrobená ze smetany, masového vývaru, cibule, šunky a hub.
Zdroj Internet
🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋🍋
A u nás je to knedlo-zelo-vepřo,nebo řízek?Já si pamatuji z domu,že každou neděli byl řízek.
OdpovědětVymazatTeď máme svátek nebo pátek ☺.Dnes budeme mít knedlo-zelo-uzeno...
Tady není ani stopa po sněhu a má zase pršet.
Přeji nádherný víkend a pěknou procházkou ☺
Evi, ano u nás býval taky každou neděli řízek. U nás sice trochu sněhu je, sem tam flek, ale je špinavý a taje :-)
VymazatZajímavý článek. Co jsme v důchodu, tak si s mužem klidně uděláme v neděli palačinky, když je na ně chuť.
OdpovědětVymazatMěj pěkný den.
Růži, co není mamka, tak sladké obědy dělám míň. Taky už teď moc nerozlišuju podle dnů, co uvařit. Co jsme v důchodu, tak kolikrát ani nevím, co je za den :-))) Ale řízky míváme v neděli často :-)
VymazatTo je zajímavý článek. U nás bylo v neděli dost často vepřo,knedlo,zelo a nebo nějaká dobrá omáčka a co jsem sama, tak mě to vůbec nedělá žádný problém si dát to na co mám chuť, třeba zapečené brambory. Nebo květák na nějaký způsob. Maso mít každý den nemusím a tak vařím hlavně pro svou chuť. Ale jinak, pro jednoho se moc dobře nevaří, hlavně když chci nějakou omáčku, tak dost často dávám třeba půlku do mrazáku. U nás padá sníh a je hodně zataženo, není nikam vidět. Měj se fajn. Věrka.
OdpovědětVymazatVěrko, pro jednoho se fakt špatně vaří i pro dva to málokdy utrefím :-)
VymazatU nás se většinou vařili knedlo-vepřo-zelo, řízek nebo se peklo kuře s nádivkou a br. knedlíkem. To jsem měla jako holka nejraději. V té tradici jsem podobně pokračovala i já a teď vaříme to, na co je chuť bez ohledu na to, jaký je den. Přeji hezký víkend 😊
OdpovědětVymazatEvi, knedlo zelo vepřo jsme mívali většinou v sobotu a řízek v neděli :-)
VymazatTak u nás zase nesmí chybět vývar z hovězího nebo krůtího nebo kachního masa hlavně v zimě.My jsme polívkoví.Tady celý den padalo to aby bylo na Jizerskou padesátku.Krásnou neděli z Jbc přeje Alča
OdpovědětVymazatAlčo, každou sobotu dělám vývar s kuřecího hřbetu, zavářku střídam, kapání, nudle, tarhoňu ... :-)
VymazatU nás se zase moc nerozlišuje, jestli je neděle nebo sobota a tak trochu srovnáváme jídelníček s tím, co má Michal v práci. Vaří jim nějaká firma samé dobrotky, mohou si vybrat ze tří jídel a z toho jedno svátečnější nebo luxusnější a tak mi třeba Michal řekne, že řízek nechce, že ho měl v pátek a tak podobně. Proto včera bylo podle video-receptu na netu "Ražniči na plechu nedělá neplechu" a dneska tedy jen jelítka, jitrničky s kyselým zelím a brambor. Polévka ze včerejška z kuřecího skeletu. :) Ale ty cizokrajné zvyky jsou zajímavé.
OdpovědětVymazatMaruš, všechno bych si dala, co jste vařili :-)
VymazatLibuško, ráda jsem si přečetla zajímavý článek. U nás je to teď komplikovanější, nejmladší syn jí zcela vegansky, já se k němu často přidám, ale muž by to nejedl. A když přijedou ostatní, tak další má bezlepkovou, další dia, další je fitness trenér... A to mě pak tedy neba ! Zdraví Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Leni, to máš s vařením docela složité. U nás jí všichni všechno, jenom nejstarší vnuk jednu dobu nejedl maso, ale když je u nás tak si ho dá :-)
Vymazat