sobota 26. února 2022

Kdy ...


... letos vrcholí hodování a jaké jsou masopustní tradice?

Masopust, to jsou pestrobarevné masky, čas zabijaček, hodování, taneční bály… Dlouhé období je plné zábavy a dobrého jídla. Víte ale, proč se tento svátek slaví a na které dny letos připadne jeho velké finále?


Jak vznikl masopust

Jak uvádí publikace V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánocpočátky masopustních oslav zřejmě vycházejí z předkřesťanských oslav zimního slunovratu, ze starověkých bakchanálií, konaných na počest boha úrody a vína Dionýsa, a z magických pohanských obyčejů, které opěvovaly obnovu přírody na počátku jara. Tradice slavení masopustu pak vznikla na území Německa ve 12. století, nejstarší zmínka o slavení masopustu v českých zemích připadá na polovinu 13. století, ale do lidového prostředí se tento svátek masově rozšířil až v 19. století.

Podle knihy Průvodce lidovou kulturou pochází původ slova masopust ze spojení slov „maso“ a „pustit“, tedy pustit ve smyslu dovolit si. Však také masopust byl a je časem zabijaček a neřízeného hodování. Naši předkové se totiž v přípravě na nadcházející předvelikonoční půst snažili během masopustu dostatečně jídlem posílit, aby pak vydrželi 40 dní odříkání. 

Tučný čtvrtek a Popeleční středa 

Podle knihy Tradice lidové kultury začíná masopust den po Třech králích a trvá až do úterý před Popeleční středou. První den tedy vždy připadá na stejné datum, ale konec masopustu se řídí termínem Velikonoc a může tak proběhnout kterékoliv úterý mezi 3. únorem až 9. březnem. Jelikož letos vychází Popeleční středa na 2. března, masopust končí den předem, tedy 1. března. Pokud jde o jednotlivé poslední dny masopustu, pak Tučný čtvrtek vychází letos na 24. února a vrchol masopustních oslav, tedy neděle, pondělí a úterý před Popeleční středou bude letos 27. 2.– 1.3.

Masopustní tradice

Vyvrcholením masopustního období jsou jeho poslední tři dny: neděle, pondělí a úterý. Tyto dny se také tradičně nazývají ostatky, končiny, fašank, šibřinky, voračky nebo obecně karneval. Jakýmsi „předskokanem“ tohoto slavného masopustního finále je pak Tučný čtvrtek. V ten den, jak už název napovídá, si lidé dopřávali dostatek vydatného a tučného jídla. Typicky se na stole objevovaly jitrnice, pečený bůček se zelím, koláče a pivo. Jelikož po zabijačkách nebyla nouze o sádlo, hospodyně také zadělávaly těsto na vdolky a koblihy, smažené šišky a boží milosti. Plné mísy sladkých dobrot pak sloužily k obdarovávání sousedů a pro pohoštění rodiny.

Masopustní dny  

Hlavní masopustní zábava začínala v neděli, kdy se konal takzvaný mužský bál, na který mohli přijít pouze ženatí muži a vdané ženy, svobodným byl přístup zakázán. Pro děti se pak odpoledne pořádala takzvaná „dětská muzika“. Hospodyně pro ně nasmažily koblihy a podávaly je s bílou kávou. Vrcholem masopustu pak bylo úterý, spojené s průvodem maškar.  

Průvod maškar

Jak na svých stránkách uvádí Národní ústav lidové kultury, vesnické masopustní obchůzky a s nimi spojené masky jsou součástí obyčejové tradice.  Za masky se většinou převlékají muži. U každého domu popřejí jeho obyvatelům hodně štěstí a zdraví a nechají zahrát hospodáři písničky podle přání. Za to dostanou tradiční pohoštění, obvykle smažené koblihy a panáka něčeho ostřejšího. Obchůzka je tradičně ukončena obřadem porážení masky kobyly nebo medvěda. Večer se pak koná taneční zábava, jíž celý masopust končí.


Zdroj: Internet

🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

9 komentářů:

  1. V naší obci se dnes také pořádá masopustní průvod masek, je mi hanba, na Ukrajině umírají lidé a tady se "blbne". Můžu jen nejít s průvodem, ale otevřít a nabídnout pohoštění musím, spoustu lidí by to pochopilo jinak, žiju tady, je to malá vesnice.
    Dagmar

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechci být za protivu,ale to bychom se nesměli ani zasmát. Stát v pozoru a nebo žít v hrůzných myšlenkách není ta pravá pomoc.

      Vymazat
  2. Já vím,že tato tradice existuje.V posledních letech tady projde krátký průvod masek.Asi je to ve městech divné.Myslím,že jsem poprvé slyšela o Masopustu ve filmu:Všichno dobří rodáci.
    Přeji klidný den ☺

    OdpovědětVymazat
  3. U nás to byly Ostatky a mamka vždycky smažila koblihy. Loni a předloni kvůli covidu průvod masek nešel, ale letos už to vyjde. Krásnou i když podmračenou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  4. Tradice se vytrácejí, ale v některých obcích a městech se uspořádá alespoň ten průvod masek.

    OdpovědětVymazat
  5. Tady taky probíhají oslavy masopustu a většinou i s průvodem masek, ale tady u nás nahoře nic nevidím a masky až k nám nejdou. Na Šumavě odkud pocházím, tak tam to bylo vždycky dost velký a po průvodu masek byla taneční zábava. Masky se u každého domu zastavily a zahrály, tancovaly a zpívaly a lidi jim nabídli co zrovna mohli. Koblihy, studené pohoštění, peníze a pití a masky to dávaly do velké nůše a odnesli do sálu a tam se pak hodovalo a tancovalo, vždycky bylo veselo. Tady u nás probíhá jen na velikonoce, že přijdou mrskači a taky jich není moc, dole jich je určitě víc. U nás dneska prší a občas trochu drobně chumelí a je hodně zataženo. Měj se hezky. Věrka.

    OdpovědětVymazat
  6. Zrovna teď u nás vyráží masopustní průvod a pro účastníky jsou připravené jitrnice, jelítka a další dobroty. Na Žižkově je to dlouholetá tradice, ale my se nezúčastňujeme. Přeji pěkný víkend 😄

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuju všem za komentáře a vaše názory 🥰

    OdpovědětVymazat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.