pátek 30. prosince 2022

Šampíčko


Světový den šampaňského připadá na poslední den roku, 31. prosince.
 Je to zcela logické, toto šumivé víno je symbolem snad všech oslav 
a nesmí chybět při novoročním přípitku. 
Než však sekt odšpuntujete,
 měli byste o něm něco vědět.

Ono totiž není šumivé víno jako šumivé víno. Nejsou bublinky jako bublinky – mezi laciným šumivým vínem a šampaňským je propastný rozdíl. Cena pravého šampaňského se může vyšplhat i na několik tisíc. Liší se také způsobem jejich výroby. Zatímco sekt zraje v nerezových tancích, šampaňské přímo v lahvích

Co se hodí vědět o šampaňském?

Šumivé víno se může nazývat šampaňským pouze tehdy, pokud pochází z francouzské oblasti Champagne. Nejdůležitější jsou na jeho výrobu tři odrůdy: Chardonnay, Pinot Meunier a Pinot Noir. Než se šampaňské dostane do naší skleničky, je to dlouhý proces. Od ručního sbírání hroznů až po kvašení přímo v lahvích. Než může jít do prodeje, musí šampaňské zrát minimálně 15 měsíců.

Obsah alkoholu se pohybuje od 10,5 do 13 procent. Šampaňské by se mělo servírovat vychlazené na teplotu mezi 6 až 8 °C. A co si k pravému šampaňskému dát? Ne nutně to musí být kaviár. Hodí se k němu pečená masa, paštiky, zvěřina, plody moře či ryby. A jak je to se šampaňským a jahody v něm? To necháme na každém z vás. Někdo jahodu ve sklence šampaňského miluje, další zatracuje, protože přehluší chuť a aroma dokonalého vína.

Čerpáno z Internetu.

🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓

6 komentářů:

  1. Pěkné povídání a hlavně zajímavé.
    Já si tuto radost musím odpustit.Nemám to ráda a jahody vůbec nesmím.
    Přeji Tobě i rodině krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za poučení. My jsme přišli vždycky k Bohemia sektu a většinou jsme ani celou tu láhev nevypili. Spolehlivě "lezlo do hlavy", ale při svátečních příležitostech jsme si je dávali. Taky na venkově to bylo spíš nárazové pitíčko - o orginálním šampaňském bych si to nedovolila říct. Možná jsem ho ochutnala na sestřině svatbě, už si nevzpomínám, jestli mělo typické účinky. Jezdila jsem s Oktávkou a vozila hosty, takže na mě nezbyl nejen přípitek (řidička), ale ani poslední porce výborného guláše ;-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kitty, řidiči to na oslavách nemají lehké o hodně přijdou🍀

      Vymazat
  3. Ahoj Libuško, zajímavé povídání.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.