Ono totiž není šumivé víno jako šumivé víno. Nejsou bublinky jako bublinky – mezi laciným šumivým vínem a šampaňským je propastný rozdíl. Cena pravého šampaňského se může vyšplhat i na několik tisíc. Liší se také způsobem jejich výroby. Zatímco sekt zraje v nerezových tancích, šampaňské přímo v lahvích
Co se hodí vědět o šampaňském?
Šumivé víno se může nazývat šampaňským pouze tehdy, pokud pochází z francouzské oblasti Champagne. Nejdůležitější jsou na jeho výrobu tři odrůdy: Chardonnay, Pinot Meunier a Pinot Noir. Než se šampaňské dostane do naší skleničky, je to dlouhý proces. Od ručního sbírání hroznů až po kvašení přímo v lahvích. Než může jít do prodeje, musí šampaňské zrát minimálně 15 měsíců.
Obsah alkoholu se pohybuje od 10,5 do 13 procent. Šampaňské by se mělo servírovat vychlazené na teplotu mezi 6 až 8 °C. A co si k pravému šampaňskému dát? Ne nutně to musí být kaviár. Hodí se k němu pečená masa, paštiky, zvěřina, plody moře či ryby. A jak je to se šampaňským a jahody v něm? To necháme na každém z vás. Někdo jahodu ve sklence šampaňského miluje, další zatracuje, protože přehluší chuť a aroma dokonalého vína.
Čerpáno z Internetu.
🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓🍓
Pěkné povídání a hlavně zajímavé.
OdpovědětVymazatJá si tuto radost musím odpustit.Nemám to ráda a jahody vůbec nesmím.
Přeji Tobě i rodině krásný den ☺
Evi, tak to já zase můžu oboje, mňam🍀
VymazatDěkuji za poučení. My jsme přišli vždycky k Bohemia sektu a většinou jsme ani celou tu láhev nevypili. Spolehlivě "lezlo do hlavy", ale při svátečních příležitostech jsme si je dávali. Taky na venkově to bylo spíš nárazové pitíčko - o orginálním šampaňském bych si to nedovolila říct. Možná jsem ho ochutnala na sestřině svatbě, už si nevzpomínám, jestli mělo typické účinky. Jezdila jsem s Oktávkou a vozila hosty, takže na mě nezbyl nejen přípitek (řidička), ale ani poslední porce výborného guláše ;-)))
OdpovědětVymazatKitty, řidiči to na oslavách nemají lehké o hodně přijdou🍀
VymazatAhoj Libuško, zajímavé povídání.Preji krásný den Iveta
OdpovědětVymazatDěkuju Ivet, taky mě to zaujalo🍀
Vymazat