sobota 25. listopadu 2023

💦Legenda o ...

... sv. Kateřině.


Pocházela z Egypta a pravděpodobně žila ve 3. století. Její život však není historicky doložený, proto i byla ze současného církevního kalendáře vyřazena, přesto patří k nejznámějším světicím. Byla vznešená rodem a převahou ducha porazila údajně i císaře, který proti ní postavil své učence. Do vězení se dostala proto, že vyzvala tehdejšího římského císaře, aby přestal sloužit pohanským bohům a přijal křesťanství. Císaře od potrestání opovážlivé dívky zdržovala její krása. Byl unesen jejím půvabem, překvapen odvahou a výřečností. Snad ho také napadlo, že oslabí víru křesťanů, když ji veřejně usvědčí z omylů. Povolal proto 50 filozofů, považovaných za mistry řečnictví a ti měli změnit její přesvědčení. Výsledek byl ten, že Kateřininými slovy byli poraženi a někteří se stali křesťany. Císař je prý poslal na hranici, kde měli skončit v plamenech a Kateřinu dal zbít pruty a uvěznit. Pak nařídil, aby byla připravena čtyři kola s hřeby k pozvolnému drcení Kateřinina těla až do jejího konce. Po spuštění mučícího stroje povolily provazy připoutané mučednice a kola se rozpadla. Legenda říká, že je zničil anděl a císař pak nařídil dívce setnout hlavu ... 

Zdroj: Internet

💦💦💦💦💦💦💦💦💦💦💦💦💦💦💦💦💦💦💦💦💦

9 komentářů:

  1. Smutné povídání.
    Dnes slaví i moje vnučka Kačenka ☺☺☺
    U nás je bílo.Jak dlouho to vydrží?
    Přeji všem krásný den

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Libuško, zajímavé čtení tuhle legendu jsem neznala.Mame taky bílo,škoda, že to nevydrží na vánoce.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
  3. Proto nemám ráda církev, která zavinila mnohá zla v dějinách a škodila lidem. Ale věřícím nic nevyčítám, stejně je to hlavně o lidech. U nás po ránu hodně foukalo bez deště, přes den se možná objeví sněhánky. Hlavně aby byl "čistý vzduch" a "dobrý duch" ;-)))

    OdpovědětVymazat
  4. Vždycky si ráda takové články přečtu.
    Máme bílo, stále něco z nebe padá, ale jak dlouho to vydrží, toť otázka. Alespoň takto bílé bych brala Vánoce. Potom už by nic z nebe padat nemuselo :-).
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavé čtení. Legendy mám ráda. Katku jedu slavit zítra?

    OdpovědětVymazat
  6. Hodně krutá legenda, ale zase jsem o něco chytřejší. Zajímavý článek, pá 😊

    OdpovědětVymazat
  7. Počátky křesťanství a svatí - to jsou samé dramatické děje a nic pěkného.Než se tohle náboženství prosadilo, stálo to hodně životů. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  8. Ještě, že dnes je svoboda vůle.

    OdpovědětVymazat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.