pátek 2. února 2024

🌞Hromnice ...

 Tento den, který připadá na čtyřicátý den po Vánocích, má hluboké kořeny v křesťanské tradici, kde symbolizuje setkání Ježíše Krista s prorokem Simeonem. V lidovém vnímání však Hromnice představují především zlom v zimním období a jsou obklopeny řadou pověr, pranostik a zvyků, které souvisí s příchodem jara a počasím.

Podle lidových tradic mají Hromnice klíčovou roli v předpovídání počasí – říká se, že pokud je na Hromnice jasno a mráz, zima se ještě udrží, zatímco pokud je počasí zamračené a mírné, brzy se oteplí a přijde jaro. Tento den je také spojen s různými zvyky a obřady, jako je požehnávání svící, které symbolizují světlo a teplé dny přicházející s jarem.

Hromnice jsou tedy nejen důležitým církevním svátkem, ale také významným dnem v lidovém kalendáři, který zrcadlí spojení lidí s přírodou, jejich touhu po jarním probuzení a důležitost tradic, které se předávají z generace na generaci. Hromnice jsou obklopeny bohatými tradicemi a pranostikami, které lidé po staletí používají k odhadu příchodu jara a konce zimy. Jednou z nejznámějších pranostik je spojena s počasím a slunečním svitem. Říká se: „Na Hromnice o hodinu více,“ což poukazuje na postupné prodlužování dne.

Dále, „Jestliže na Hromnice slunce svítí, bude ještě šest týdnů zima,“ což znamená, že pokud je den slunečný a jasný, zima bude trvat déle, než kdyby bylo počasí zamračené a méně světlé. Tato pranostika vychází z přesvědčení, že slunečné a jasné počasí na Hromnice předznamenává, že zima ještě není připravena uvolnit svou mrazivou náruč, zatímco zamračené nebo sněžné počasí naznačuje, že nejchladnější dny jsou již za námi. Tato lidová moudrost reflektuje hluboké spojení našich předků s přírodou a jejich pozorovací schopnosti, které jim umožňovaly číst a interpretovat příznaky ve světě kolem nich. Ačkoliv moderní meteorologie poskytuje přesnější předpovědi počasí, tyto tradiční pranostiky na Hromnice stále přetrvávají jako milovaný zvyk, který připomíná lidem jejich kořeny a spojení s cykly přírody. Jsou připomínkou časů, kdy byly tyto znalosti životně důležité pro plánování setby, sklizně a přežití během chladných měsíců.

Hromnice, tradičně slavené 2. února, jsou dnem, kdy lidé odedávna pozorují a vítají postupné prodlužování denního světla po zimním solsticiu. Toto období je známé lidovým rčením „Na Hromnice o den více“, což odráží postupné návraty slunečního světla a delších dnů. Tato fráze symbolizuje obnovu, naději a přechod z temných, chladných zimních měsíců do světlejší a teplejší části roku.

Zvyk říkat „Na Hromnice o den více“ je také připomínkou toho, jak lidé v minulosti byli úzce spojeni s přírodními cykly a jak pozorně sledovali změny ve světle a teplotě, které ovlivňovaly jejich denní život, zemědělské práce a plánování. V dobách před moderními meteorologickými službami byly tyto pozorování a pranostiky cenným zdrojem informací pro rolníky a komunity, které se spoléhaly na počasí pro svou obživu. Tento den tak slouží jako milník, kdy lidé oslavují přírodní cyklus a uvědomují si proměnlivost a obnovu, které jsou inherentní částí života. I v současnosti, kdy máme k dispozici pokročilé technologie a přesné kalendáře, zůstává tradice Hromnic silným kulturním a společenským pojítkem, které nás spojuje s přírodou a s generacemi, které nám předcházely.

Zdroj: Internet

🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞

4 komentáře:

  1. Ahoj Libuško, zajímavé čtení to jsem zvědavá jaké to počasí bude.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé čtení,ale myslím,že v dnešní době už neplatí nic,ani ta předpověď počasí..😄🌞

    OdpovědětVymazat
  3. Aspoň jsi nám připomněla, že můžeme očekávat teplejší počasí a delší dny. I když sníh by se ještě hodil, aby doplnil hladinu spodní vody a zavlažil osetá pole.
    U nás v Brně mráz dnes není a ani přehnané jasno, doufám v brzký příchod JARA. Ať je i pro tebe příjemný den :-)

    OdpovědětVymazat
  4. U nás jasno není. Nebe je docela do šeda, takže ....... jenže - kdo ví ! :-)))
    Pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.