sobota 6. dubna 2024

🌸První neděle ...

... po Velikonocích

Z latinského „Dominica in albis“ je odvozen název „neděle bílá“. Provodní nedělí, týden po Velikonocích, dříve doznívaly velikonoční zvyky. Někde dozvuky pomlázky, jinde první svatby, pouti... Je to pozůstatek zvyku slavit svátky osm dní, takzvaným oktávem, tedy od Božího hodu velikonočního právě po Provodní neděli.

Tuto neděli slaví hlavně římskokatoličtí křesťané, kdy si nově pokřtění naposledy oblékají bílé křestní roucho, v němž byli křtěni na Bílou sobotu během bohoslužby velikonoční noci. Toto roucho se nosí po osm dní na důkaz vzkříšení a neposkvrněnosti hříchem. Těchto osm dní se nazývá Velikonoční oktáv, který začíná na Boží hod velikonoční, tedy Zmrtvýchvstání Páně a končí o této Bílé neděli. I liturgická barva tohoto dne je bílá. Dnes je také zvykem, že se chodí ke slavnostnímu Prvnímu přijímání, ke kterému se chodí též v bílé. Pověra ze Sudoměře říká, kdo se o bílou neděli, první tu neděli ustrojí do bílých šatů, tomu budou slušet celý rok.

Provodní se jí říká proto, že všichni přicházeli do kostela ve společném průvodu, před mší pak bílé oblečení novokřtěnci odkládali. Dosvědčuje to v jednom ze svých kázání i svatý Augustin, když pravil:

Dnes se završuje slavnost velikonoční, a proto novokřtěnci vyměňují svá roucha, ovšem tak, že ona bělost, jež se v rouchu odkládá, v srdci zůstává.“

V tento den si mohli opozdilci dojíti pro pomlázku, nebo „uzel“, uzlem se rozuměl dárek v šátku zavázaný, který dávala děvčata svým miláčkům na velikonoční pondělí.

Velikonoce se původně slavily osm dní, od Hodu božího velikonočního (Velikonoční neděle) do následující Provodní neděle. Tento zvyk se udržel do roku 1094, kdy synoda v Kostnici zkrátila počet velikonočních svátků na tři dny. Provoda byl totiž staroslovanský a pohanský jarní svátek zemřelých, něco jako dnešní dušičky. Jednalo se o jarní bujarou oslavu, během níž Slované vzpomínali na své mrtvé předky. Oslavy byly veselé a hojně se na nich pilo a hodovalo.

Zdroj: ceskezvyky.cz

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

4 komentáře:

  1. Ahoj Libuško, zajímavé čtení.Preji krásný slunečný den Iveta

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím do Kožuškova už dnes a přeji příjemný víkend. To, o čem píšeš, jsem nevěděla. Užijte si provodovou neděli a celý víkend :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Libuško, já tohle kupodivu vím. Jedna z mých babiček byla nejen věřící, ale i praktikující katolík. Denně chodila do kostela a mně tam jako malou holku brala sebou. Ač jsme se museli před každým jídlem pomodlit a babička se snažila svou víru předat nám vnoučatům, nepovedlo se to. Nicméně vím díky tomu spoustu věcí a i snad díky tomu likviduji velikonoční výzdobu na Bílou neděli.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.