sobota 18. května 2024

🐝 Světový den včel ...

za pár dní 20. května.

Včely byly prohlášeny za nejdůležitější organismus na planetě.

 Přitom jsou v ohrožení.

Na včelách závisí asi 70 procent světového zemědělství. Opylováním zajišťují rozmnožování řadě rostlin, které prý odhadem poskytují potravu až 90 procentům lidské populace. Už Albert Einstein prohlásil, že pokud vymřou včely, lidstvo je přežije o čtyři roky.

O včelách a medu

Život včely trvá pouhých 6 týdnů, navštíví desetitisíce květů, vyprodukuje půl čajové lžičky medu (6-9 gramů) a přitom nalétá více než 1600 km. Pro nás je to „jen“ malá lžička medu, ale pro včelku je to celý život.

Dvacátého května, od roku 2018 si připomínáme Světový den včel. Jsou to obdivuhodná a pracovitá stvoření – ne nadarmo se říká: je pilný jako včelka. Jsou jediným hmyzem, který produkuje potravu vhodnou pro člověka, vzácný med. A jsou samozřejmě významnými opylovači, bez nichž by příroda nemohla existovat. Do této včelí rodiny patří i včely samotářky a čmeláci.

Dva patenty vydané Marií Terezií v letech 1775 a 1776 dokazují, jak významnými hospodářskými zvířaty včely pro naše předky byly. Patenty bylo například včelařství osvobozeno od všech dávek, bylo zakázáno hubení včel a zcizení včel bylo bráno jako krádež podle trestního zákoníku řešená před zemským soudem. Nově bylo umožněno kočování s včelstvem do oblastí bohatých pro včelí pastvu. Majitelé pozemků měli umožnit, aby kočování probíhalo bez problému, za což jim měla být na oplátku vyplacena slušná náhrada. Na zámku Kačina je k vidění i pravděpodobně nejstarší úl, na kterém se nachází vročení 1673. Váže se k němu podání, že v úlu včelařil už J. A. Komenský.

Co jste možná o včelách nevěděli?

- Včelka létá rychlostí 29 kilometrů za hodinu a za hodinu navštíví 600 květů.

- Včelka mávne křídly 200krát za vteřinu, tato nebývalá rychlost vytváří bručení, které slyšíme.

- Za jedinou minutu navštíví přibližně 10 květů.

- Na 1 gram medu musí navštívit 7 000 květů

K nasbírání 0,5 kg medu pracuje zhruba 556 včel celý svůj život.

Pilné včelky za den uletí neuvěřitelné množství kilometrů – aby vznikl 1 kg medu, uletí včely dohromady úctyhodných 280 000 kilometrů. Je to stejná vzdálenost, jako kdyby 7x obkroužily zeměkouli. Pro 1 kg medu obvykle navštíví 7 miliónů květů. Za jeden pracovní den uskuteční všechny dělnice z úlu dohromady kolem 150 000 výprav pro pyl a nektar. To je panečku bzukot.

- Včela nevidí červenou barvu, vnímají ji jako prázdno jako barvu černou, naopak včely velmi dobře vnímají ultrafialové paprsky a polarizované světlo.

- První včelaři pocházely ze starověkého Egypta. Včely zde chovali v hliněných nádobách již 4 tisíce let př.n.l. Byli také prvními, kdo se včelami kočoval. Podle ročních období a květu plodin převáželi včely na vorech po Nilu.

- Česká republika je zemí s největším počtem včelařů v poměru k rozloze. Je to dáno především tradicí a převážnou většinou drobných, zájmových včelařů, kterých je téměř 50 tisíc. Ti chovají okolo 500 000 včelstev a tvoří téměř 90 % z celkového počtu včelařů u nás.

- Sv. Ambrož je nejznámějším patronem včelařů, dalšími jsou sv. Prokop, sv. Medard nebo sv. František z Assisi.

Zdroj: Internet

🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝🐝

6 komentářů:

  1. Opravdu zajímavé čtení. Když včelky člověk vidí v těch číslech, je to až neuvěřitelné.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsou pracovité - včeličky. Otec byl včelař, takže jsem v dětství tak trochu do včelího světa nakoukla.
    Klidnou sobotu, Libuško !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Opravdu krásné povídání Eva H.

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem ráda, že přinášíš pro nás důležité a zajímavé informace. Já jsem celé roky "pěstovala" divizny pro mnoho sousedových včelstev. Za moji práci při obírání květů mi hodiny bručely mnohdy přímo u obličeje a voněly po medu. Také jsem v životě "přičichla" ke včelaření, můj táta i strýc chovali po pár včelstvech :-)))

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Libuško, děkuji za moc zajímavé čtení.Posilám moc pozdravů Iveta

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuju za milé, komentáře🌺

    OdpovědětVymazat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.