Rajčata jsou nejen chutná,
ale také plná
zajímavých vlastností!
Deset informací o rajčatech:
Zdroj: Internet
Fotky vlastní
Botanické
ovoce:
Rajče je botanicky považováno za ovoce, i když ho často řadíme
mezi zeleninu. To je kvůli jeho původu a vývoji.
Vysoký
obsah vody:
Rajčata obsahují přes 90 % vody, což pomáhá chránit ledviny a
odvádět odpadní látky.
Antibiotické
účinky:
Čerstvá šťáva z rajčat má silné antibiotické účinky.
Vitamíny
a minerály:
Rajčata obsahují vitamíny C, A, řadu vitamínu B a minerály
jako vápník, fosfor, zinek a draslík.
Lykopen:
Červenou barvu rajčat způsobuje lykopen, což je silný
antioxidant. Pomáhá chránit buňky před poškozením a může
snižovat riziko některých nemocí.
Snížení
cholesterolu:
Rajčata mají málo vlákniny, ale podílí se na snižování LDL
cholesterolu.
Proti překyselovací
účinky:
Díky obsahu organických kyselin působí rajčata proti
překyselení organismu.
Omlazují
pokožku:
Rajčata údajně omlazují pokožku a působí proti stárnutí.
Pěstování:
Rajčata byla pěstována už před naším letopočtem a první
zmínky o nich pochází z 18. století z Francie.
Chuťové
skupiny:
Rajčata se dělí do čtyř skupin podle chuti – od fádní a
sladké až po pikantní a aromatickou.
Zdroj: Internet
🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅
Já rajčata miluju a sním jich opravdu hodně. Máš je krásně a díky za poučení o nich !
OdpovědětVymazatZdeni, taky je můžu jíst pořád🌻
Vymazat