sobota 13. července 2024

🍅Už nám dozrávají

 

Rajčata jsou nejen chutná, 

ale také plná

 zajímavých vlastností! 

Deset informací o rajčatech: 

Zdroj: Internet

Fotky vlastní

    Botanické ovoce: Rajče je botanicky považováno za ovoce, i když ho často řadíme mezi zeleninu. To je kvůli jeho původu a vývoji.
Vysoký obsah vody: Rajčata obsahují přes 90 % vody, což pomáhá chránit ledviny a odvádět odpadní látky.
Antibiotické účinky: Čerstvá šťáva z rajčat má silné antibiotické účinky.
Vitamíny a minerály: Rajčata obsahují vitamíny C, A, řadu vitamínu B a minerály jako vápník, fosfor, zinek a draslík.
Lykopen: Červenou barvu rajčat způsobuje lykopen, což je silný antioxidant. Pomáhá chránit buňky před poškozením a může snižovat riziko některých nemocí.
Snížení cholesterolu: Rajčata mají málo vlákniny, ale podílí se na snižování LDL cholesterolu.
Proti překyselovací účinky: Díky obsahu organických kyselin působí rajčata proti překyselení organismu.
Omlazují pokožku: Rajčata údajně omlazují pokožku a působí proti stárnutí.
Pěstování: Rajčata byla pěstována už před naším letopočtem a první zmínky o nich pochází z 18. století z Francie.
Chuťové skupiny: Rajčata se dělí do čtyř skupin podle chuti – od fádní a sladké až po pikantní a aromatickou.   
Zdroj: Internet
🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅🍅

2 komentáře:

  1. Já rajčata miluju a sním jich opravdu hodně. Máš je krásně a díky za poučení o nich !

    OdpovědětVymazat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.