sobota 31. srpna 2024

😋Oblíbené pití

Kofola

Kofola je u nás jedním z nejpopulárnějších kolových nápojů, který vznikl už v roce 1959 v bývalém Československu. Důvod jeho vzniku je poměrně jednoduchý – tehdy u nás byly Coca-Cola a Pepsi velmi nedostatkovým zbožím, poptávka lidí přitom byla velmi vysoká.

S jejím vznikem se pojí velmi zajímavá historie. Stát chtěl tehdy efektivně využít přebytečný kofein po pražení kávy. Kofein byl totiž v té době velmi drahou komoditou. Určitě mělo na vzniku Kofoly zásluhu také to, že jsme chtěli "dohnat" západní civilizaci a její varianty. Zadáním u Kofoly bylo to, aby byla vyrobena výhradně z tuzemských surovin a z pouze přírodních látek. První verze Kofoly přišla na trh jen rok po začátku výzkumu – tedy v roce 1960. Firma Kofola, a. s. je v současné době jedním z nejvíce významných výrobců nápojů ve střední Evropě. Za celou dobu existence vzniklo nespočet speciálních příchutí, mezi nimi také např. meruňka, meloun, vanilka, višeň, citrus, ananas, grep a mnohé další.

Ještě něco o Coca cole.

Vůbec poprvé se s nápojem Coca-Cola setkáváme v roce 1886 v centru Atlanty ve státě Georgia (USA). Dnes není patrně nikdo, kdo by tento slavný nápoj neznal, mnozí se jeho chuť také snažili co nejvíce napodobit.

Jedná se o sycený nealkoholický nápoj vyráběný společností Coca-Cola Company. Coca-Cola podávala v prvním roce existence asi devět nápojů denně. Název nápoje odkazuje na dvě jeho původní složky: listy koky a ořechy kola. Na počátku 90. let 20. století se pro Coca-Colu otevřely nové trhy; společnost začala prodávat výrobky ve východním Německu v roce 1990 a v Indii v roce 1993. V Československu byla poprvé vyrobena v roce 1971.

Zajímavé také je, že v roce 1992 společnost představila svou první láhev vyrobenou částečně z recyklovaného plastu, což byla v tomto odvětví v té době velká inovace. Současná receptura Coca-Coly zůstává přísně střeženým obchodním tajemstvím.

Zdroj: Internet
😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋

4 komentáře:

  1. Obě jsou "pitné", občas si Kofolu koupím a labužím si. Přeji stejně dobré chutě i vám v Kožuškově ;-))

    OdpovědětVymazat
  2. Kofolu nějak moc nepijeme. Ale občas si tento nápoj dám.
    Klidnou sobotu !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Kofola mi chutná, ale dávám si ji jen občas. Čtení o kofole je zajímavé.

    OdpovědětVymazat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.