sobota 12. října 2024

🕷️🕸️Pavouk jako ...

 ... prorok povětrnosti, pověry.

Vyprávění o pavoukovi v bájích a pověrách lidu českého, kolem r. 1900

🕷️🕸️

Na tisíce pavučinových vláken třpytí se na strništích, lukách a stromech v podzimním slunci jako stříbro a drahé kameny. Jen za krásné pohody dostavuje se tento výjev a pak je možné v tomto podzimním období čekat trvale pěkný čas a krásné dny, odtud název „babí léto.“ Vlákna však neslouží k chytání hmyzu — jsou to pavoučci těkaví a nemají hnízd. Stavba pavučiny mění se rozmanitě: tu visí jako záclona, tu skryta jest ve křoví, onde tvoří trychtýř, jinde rouru s padákem, nebo vzdušný zámek pod vodou. Není již pak pouze hnízdem, ale zároveň osidlem, lapačkou či smyčkou.

Babí léto" naznačuje cestu, kudy táhnou pavoučci na místa výše položená k zimnímu pobytu. Nemajíce křídel, provozují vzduchoplavbu. Pavouk vyleze na nejvyšší vrchol stanoviska, vypouští vlákno pavučinové, pak se pustí — a již letí. Tak se stávají hospodářům obtížní a škodliví. Na jaře, když pavouci zimní byty své opouštějí, opakuje se týž výjev, jako „dívčí léto"- ale ovšem v menší míře. Na koho se babí léto hojně chytá, bude prý šťasten. 

🕷️🕸️

Pavouky považuje lid za proroky povětrnosti:

Příroda jim dala předtuchu a citlivost pro zvěstování větší změny počasí, kterou již 6 až 8 hodin předem oznamují. První místo drží křižák a pak pokoutník. Proč má křižák na zádech kříž, o tom bájí lid takto: „Když Syn Boží pro spásu člověčenstva na kříži pněl, stékala krev Jeho z četných ran na zemi. Kde se vzal, tu se vzal, objevil se u nohou Spasitelových malý pavouk. Aby zastavil krev tekoucí, a tak přehroznou bolest Ukřižovaného umírnil, počal hbitě na místech poraněných tkáti pavučinu. A podařilo se mu, že všechna místa zakryl, a krev téci přestala. Na památku šlechetného činu svého, poznamenán byl nejen on, ale i celý jeho rod křížem.“

Dělá-li křižák pavučinu, můžeme očekávat povětrnost jasnou; zaleze-li do své skrýše, nastane nestálé počasí, déšť atd. Roztrhá-li základní vlákna svého kola a skryje se, nastane silný vítr. Zalézají-li pokoutníci do děr a vystrkují zadeček určitým směrem, můžeme očekávati silný vítr. Upevňují-li pavouci rámce svých sítí a pokoutníci vylézají se vztyčenou hlavou k otvoru roury a natahují nohy k lovu, pak nastane klid v ovzduší.

🕷️🕸️

Kdyby člověk tkaniva pavučin více dbal, dověděl by se již předem, jaká povětrnost kdy nastane: Je-li pavučina dosti velká a přitom napjatá, bude pěkné počasí. Čistí-li pavouk dílo své bedlivě, nastane dusné parno a bezvětří; počne-li nitky úžeji stahovati, bude větrno; zaleze-li konečně do kouta, bude déšť. Předou-li pavouci pilně venku, očekávati lze stálé hezké počasí; nepředou-li, časy se změní; dělají-li pavučinu při dešti, nebude dlouho pršeti. Když pavouci večer vylézají, ráno pršívá.

Další pověry spojené s pavouky:

- Pavouk křižák přináší do domu, kde se zdržuje, štěstí a požehnání, zvláště tomu ohlašuje štěstí, ke komu se snese po pavučině. 

- Lid ho šetří; kdo by ho zabil, toho prý stihne nehoda i jeho příbuzné. 

- Kdo chce vědět, jaké číslice z loterie vyjdou, vezme křižáka, zavře ho do nádoby nepotřebované nebo do sklenice (někde též do kornoutu) a vloží k němu 90 čísel, na malých papírcích napsaných. Pavouk si udělá pavučinu a některá čísla do ní vynese; ta prý jsou„živá": jistě vyhraje ten, kdo je vsadí.

Zdroj: ceskezvyky

🕸️🕷️🕸️🕷️🕸️🕷️🕸️🕷️🕸️🕷️🕸️🕷️🕸️🕷️🕸️🕷️🕸️🕷️🕸️🕷️🕸️🕷️🕸️

2 komentáře:

  1. Něco z toho, co se zde píše, se dalo v domech dobře pozorovat. Nejhůř s těmi, kteří měli pavučiny těsně pod stropem - to potom občas člověk zvednul oči a uviděl nad sebou vodorovnou spleť pavučin. U starých hospodyní se to stávalo často, při nahrbení to nad sebou neviděla.
    Teď pavouky nevidím, asi se sem do 5. patra nedostanou. Ale díky za tyto informace a přeji pěkný víkend :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Ráda jsem si to přečetla. S pavoukem nemám celkem problém. Že bych nad ním jásala, to ne, ale nikdy ho nezabíjím. Možná ty dlouhonohé johany to někdy odnesou, když jim zkazím jejich činnost. To naše snacha má z pavouků panickou hrůzu .
    Libuško, měj pěknou sobotu !
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.