pátek 7. října 2022

Je radost ...

... dělat venku, když svítí sluníčko a je teplo.
Včera byl den jak malovaný 19°C  
Měla jsem přesazovací den.
Vždycky když něco někam nasadím, 
za čas zjistím, že to není to pravé místo.
Takže každé jaro a podzim přenáším kytky jak kočka koťata.
Nejdříve jsem vyryla starý rybíz, ten mi dal zabrat, ale zdolala jsem ho. 
Na jeho místo jsem nasadila růžový Ibišek sýrský.
Jonášek na mě dohlížel, jak jinak.
Čemeřice se mi v zahrádce množila jak vzteklá,
vyryla jsem ji a skončila u smrku na místě,
 kde byl Ibišek, tam ať si dělá co chce má tam místa dost.

Vedle Libečku mám Rozmarýn, ale stínil mu Flox a Statice.
Statice skončila ve břehu pod sousedovým plotem.
Rozmarýn jsem posunula, ať má víc sluníčka.
Ještě jsem tam nasadila cibulky růžového Hyacintovce a Bledule letní.
Na místo Čemečice jsem dala žlutou Třapatku,
 jsou tam i ostatní barvy, tam se ji bude líbit.
Jonášek se dívá, jestli jsem to neodflágla.
Co jsem dala na místo kde byla Třapatka?
No přece ten Flox, co mi stínil na Rozmarýn.
Tady stínit může, mám tu růžový Klematis a ještě jsem tam nasadila fialový. 
Klematis má mít nohy v chládku, ale hlavu na sluníčku a tady to má.
Přesazovala jsem toho víc, 
ale vy už určitě z toho mého vysvětlování máte hlavu jak škopek.
Takže dost přesazování a dáme se do sečení ...
... tak jenom jedna fotka, obsekla jsem zahrádku
a všechny záhonky strunovkou.
Jahody mi poděkovaly, že kolem nich není tráva.
Zbytek zahrady sekl velkou sekačkou Pepan.
Pořád krásně kvetou Cínie, zase jsem je dala na pařez k plotu,
  tak jako každý rok. Rošt na ohništi jsem schovala, tam trávily celé léto.
I Pobleklá modrá  ještě kvete.
Príma pátek a moc děkuju,
 že jste vydrželi až do konce, dnes to bylo náročné.
🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞

10 komentářů:

  1. Ahoj Libuško,taky pořád něco přesazují . Já jsem včera nakládala zeleninu do soli, nějakou dám i do mrazáku vynadala jsem si to taky pěkně na sluníčko.Ted je u nás pěkná mlha.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivet, to jde hned práce pěkně od ruky, jak je venku sluníčko🥰

      Vymazat
  2. Jsi pilná včelička ☺
    U nás jsou jen 3°C-žádné teplo.
    Přeji klidný den ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, jak svítí sluníčko, jsem hned nabitá a jde to samo🥰

      Vymazat
  3. Ahoj Libuško, píšu ještě jednou mám k tobě prosbu myslím, že jsem to viděla u tebe na blogu, že nakládáte zelí rovnou do sklenic mohla bych poprosit jak to děláš?Iveta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano Ivet, dělám sterilované zelí přímo do sklenek. Děláme s dcerou co druhý rok 30kg, je výborné.
      10 kg zelí(už očistěné)
      1,75 kg cibule
      23 g kmínu
      1 litr octu
      55 g hořčičné semínko
      5 balíčku kyseliny sorbové
      18 spolarinu (nebo jiné sladidlo)
      175 g soli
      Vše se smíchá dohromady. Necháváme odstát, zelí pustí šťávu. Většinou zelí zamícháme ráno a po obědě dáváme do sklenek. Utlačit ve sklence jenom mírně, aby tam zůstala šťáva. Zavařuju na 85°C asi 40minut. Ať vám chutná🥰

      Vymazat
    2. Moc děkuji.Iveta

      Vymazat
  4. Přečetla jsem si ten recept. Já jsem dělala jen pár skleniček zakysaného zelí. jen postrouhat, posolit, pokmínovat, promíchat, nechat odstát, nacpat do sedmiček, zalít šťávou a pevně zavíčkovat. Naskládat na plech a nechat kysat. Vytéká šťáva a jakmile zelí dokvasí, víčko se podtlakem zavře a může se dát do sklepa. tvrá to tak 6-8 týdnů. Ale už nezavařuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruš, to je taky dobré, ale Pepan nemá kysané rád, proto dělám sterilované. Ale pár sklenek bych mohla zkusit, jen pro sebe🥰

      Vymazat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.