čtvrtek 2. února 2023

Hromnice

HROMNICE 

V lidovém křesťanství se Hromnice staly důležitou oslavou přicházejícího jara. K Hromnicím se v českém prostředí váže nejvíce pranostik. Nejznámější pranostika „Na Hromnice o hodinu více“ říká, že den je o hodinu delší než v době zimního slunovratu (zpravidla 21. prosince). Ve skutečnosti tento rozdíl činí na území České republiky hodinu a 20 minut.

Svátek byl také spojen s ochranou před ohněm, bouří, hromem a bleskem, jak napovídá jeho název. Nejznámějším příkladem této víry je svěcení svící, takzvaných hromniček, prováděné v tento den, které se pak během bouře dávaly do oken a měly tak ochránit domácnost.

Plamen svíčky nás provází skoro každý svátek a obřad, ale jeden svátek je se svíčkami spojen víc než ostatní, dal jim dokonce název, Hromničky. Na Hromnice se tradičně sklízel betlém a někde také vánoční stromek. V lidovém křesťanství se Hromnice (2.2.) staly důležitou oslavou přicházejícího jara, podobně jako keltský předkřesťanský svátek Imbolc, který byl zasazen přesně do poloviny období mezi zimním slunovratem a jarní rovnodenností.

Před mší svatou se konal průvod kolem kostela s rozžatými svícemi, které pak kněz oděn do fialového pluviálu při mši svaté posvětil zkrápěním svěcenou vodou a podkuřováním kadidlem. Tyto svíce, zvané „hromničky“, byly pak pečlivě v domácnostech uschovány, zpravidla za obrazy svatých a byla jim přisuzována ochranná i léčivá moc. Stonal-li někdo, byly rozžehovány k modlitbám za jeho uzdravení, právě tak jako při bouřích. Kdy při znění modliteb měly ochránit stavení před „Božím poslem“, jak se říkalo zhoubným bleskům.

Zdroj: Internet

💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥💥

9 komentářů:

  1. Libuško, to je moc hezký a zábavy článek. Něco jsem věděla, něco ne a tak díky za doplnění mých znalostí. Krásný den ti přeji.

    OdpovědětVymazat
  2. Opravuji.
    Zajímavý článek...

    OdpovědětVymazat
  3. Už ta hodinka mi dělá velkou radost.Jaro se blíží.
    Pěkné čtení ☺
    Přeji krásný den ☺ Eva

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za osvětu a opravdu už ta hodinka je znát.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Libuško,moc zajímavý článek.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
  6. Hezké čtení.Já vím akorát,že má dnes dcery přítel narozeniny.
    Libuško,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  7. Libuško, děkuji za osvětu. Znala jsem jen pranostiky a to, že když jsem byla malá, sklízeli jsme stromeček... ☺ Krásné dny, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
  8. A je to poznat odpoledne, že už není tma tak brzy. O Hromnicích už bych ani nevěděla nebýt toho pořekadla.

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuju všem za komentáře🥰

    OdpovědětVymazat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.