středa 6. prosince 2023

🎅Mikuláš

Jak vznikla tradice mikulášské nadílky
a proč se dávají dárky do punčochy.

Celý život sv. Mikuláše je opředen mnoha legendami. Jedna z nich např. vypráví, že v jeho rodném městě se dostala jedna rodina šlechtického původu do velké nouze. Otec, který neměl na věno pro své tři dcery dokonce uvažoval, že je prodá. Mikuláš se o tom dozvěděl a za noční tmy jim vhodil do okna měšec s penězi, dostačujícími jako věno pro první dívku. Totéž udělal ještě dvakrát a svými milosrdnými skutky utvrdil rodinu ve víře v Boží lásku a uchránil ji. Další verze příběhu o obdarování třech dívek hovoří o tom, že třetí vhozený měšec s penězi neplánovaně dopadl do zavěšené, sušící se punčochy. To vedlo k tradici dávání punčoch za okno a k jejich používání jako dárkového balení.

Další legenda, která vypráví, že v Mikulášově době docházelo, při nesplacení dluhu k braní dítěte do zástavy, a to mohlo být prodáno na trhu s otroky. Také těmto rodinám biskup Mikuláš prý tajně pomáhal vkládáním potřebného obnosu do okna.

Na základě těchto legend je založena tradice mikulášské nadílky. 

Zdroj: Internet

🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅🎅

6 komentářů:

  1. Ahoj Libuško, zajímavé čtení.Preji krásný den Iveta

    OdpovědětVymazat
  2. Dobré ránko a díky za povídání o tradici Mikuláše. Zde v Brně-Líšni se asi nic nedělo, byl klid, ve městě asi Mikuláši chodili, je to pro řadu podnikavých i výhodný byznys. Ale často se vyřádí i maminky nebo tatínkové u svých dětí. Před nadílkou mohou své děti vyzpovídat a nadílka je vlastně odměnou za to, že je rodiče mají rádi a děti si uvědomí, jaké byly v průběhu roku. Je to pěkná tradice :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jako vždy pěkné čtení. Vybavilo se mi moje dětství na Mikuláše. Jako takový k nám nechodil, ale věšela jsem na okno punčocháče :-) a ráno v nich byy dobroty zabalené v červeném celofánu s velkou mašlí. A to mi zůstalo i při balení mikulášské nadílky našim klukům (k těm ale Mikuláš, čert i anděl chodil) .
    Měj pěkný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezké čtení.Ani nevím,zda u nás v sídlišti nějací čerti chodili.Měli jsme návštěvu a tak jsem to nesledovala.I v domě byl klid,ale loni tu čerti za dětmi sousedů byli
    Libuško,hezký večer

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Libuško díky za hezké povídání. Já byla se synem v Praze, ale po doktorech. Z auta jsem pár Mikulášů zahlédla. Pozdravuju, Lenka

    OdpovědětVymazat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.