pátek 29. října 2021

Až se zima zeptá

 

Asi vás docela překvapím, ale letos jsem pilná moc nebyla.
Ve sklepě mám ještě spoustu zásob od loňska.
Zjistila jsem, že vlastně nejvíc kompotů a marmelád snědla mamka
a protože odešla loni v září, tak nám toho hodně zbylo.

Z marmelád jsem udělala jenom dvě skleničky rybízové 
 na vánoční Linecké.
Urodilo se opět hodně ranných jablek a protože z nich má Pepan rád kompot,
tak si naokrajoval a já mu je zavařila. 
Letos jsem kompot z jablek dělala jinak.
Normálně jsem je uvařila(no uvařila,
 jenom nechala přejít varem, protože jabka byla hned rozvařená)
 s cukrem, hřebíčkem a skořicí. 
Horký dala do sklenic, zavíčkovala a obrátila, tak jak dělávám dýni.
Máme ho v malých ...
... i větších sklenicích.
Sní se u nás dost okurek, ty zavařujeme s dcerou dohromady každý rok.
Hrnec na zavařování ani nenosím do kuchyně, zavařuju rovnou ve sklepě.
Tím moje letní aktivita skončila, 
protože se neurodily ani malé ryngle, ani ostružiny, ani švestky.
Takže jsem pokračovala až v září, to už dozrávala podzimní jablíčka.
Začala jsem je tak, jako jiné roky sušit.
Odehrával se u nás až do října pravidelný ranní ritual v okrajování jablek. 
Od rána  do večera se sušily v sušičce ...
Ráno jsem je vysypala na tácek a rituál s okrajováním se opakoval.
Další den skončily ve velkých sklenicích
 a návštěvy od nás odcházely s dárkem v podobě sušených jablek.
Dvě várky, jedna čtyřlitrová sklenice.
Taky se musím přiznat, že jsem jich každý den hodně snědla.
I přesto, že jsem jich už hodně rozdala, pořád jich máme ještě spoustu.
Ta menší, těch bylo docela dost ...
... jsem nastrouhala do sklenic na zimu na závin.
Devět sklenic je až, až.
Pak mi kamarádka dovezla obří dýni, 
tedy jenom půlku, ale i tak vážila hodně přes deset kilo.
Byla to fuška ji rozkrájet ...
... ale slupku měla měkkou i krájet na kostičky šla perfektně.
Letos jsem krájela nožem, vlnkovaté krájetko, jsem někomu půjčila a už ho nemám, 
to mě mrzí, šlo to s ním krásně a kompot pěkně vypadal. 
Slupky skončily na kompostu ...
... za dohledu naší Bětky, jak jinak.
Poslední, co jsme zavařovali, bylo sterilované zelí. 
Zeťák jeden říjnový  pátek dovezl 30kg krouhaného zelí a fůru cibule.
Odpoledne v pergole jsme ji loupali.
No "jsme" je silné slovo,
 oloupala jsem přes 5kg a Pepan 10ks, ano slovy deset kusů cibule.
Celou dobu brblal, že si vzal blbou cibuli, 
poradit si nenechal a dlubal do ní jak datel.
Rovnou jsem si cibuli rozvážila na tři díly ...
...  do každého pytle zelí jednu misku nakrájené cibule.
Navážila a nachystala jsem si všechny ingredience, taky na tři díly.
Na octu je pěna proto, že jsem v něm nechala rozpustit umělé sladidlo.
Namyla jsem spoustu sklenic a mohlo se začít ...
V sobotu ráno dorazila dcera se zetěm
 a chlapi začali míchat ve vaničkách všechno dohromady ...
S dcerou jsme plnili sklenice ...
... a rovnou dávali do zavařovacího hrnce zavařit.
Tady už je hotovo. Máme zavařeno, tak jako vždy, na dva roky.
Nevypadá to sice jako dříve, ani regál není tak krásně barevný.
Od loňska je ve sklepě pár sklenic meruněk na koláč a červená řepa.
Na mrazáku mám tři sáčky nakrájených zelených fazolků na omáčku ...
 ... sáček nakrájené petrželky.
Ještě mám v mrazáku několik svazků petrželové a celerové natě
 v zimě se do polívky bude hodit. Letos se mi naťová petržel opravdu urodila.
Ještě jsou v mrazáku dva sáčky pažitky od jara.
To nemám nafocené, ale uvidíte ji v zimě v polívce.
Tak to je pro letošek všechno a já mám se zavařováním na chvíli pokoj.
Kdo chcete můžete se mrknout na minulé roky mého snažení TU.
🍎🍏🍑🍐🍒🍓🍅
Pohodový podzimní den
a děkuju všem, kdo se přišel mrknout na moje zavařování.
🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞

22 komentářů:

  1. Libuško,já jenom koukám.Podle mě jsi pilná až,až.Zásoby se budou hodit,všechno se zdražuje.
    Já skoro nic nezavářím.Nemám zahradu.Akorát mi syn přinesl ze své zahrady rybíz a ostružiny,tak jsem jim udělala dvě skleničky zavařenin.Víc toho nebylo.
    Měj hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituš, asi bych taky nezavařovala, kdybych neměla zahradu :-)

      Vymazat
  2. Jsi opravdu hodně pracovitá.Už je to mnoho let zpátky,taky jsem zavařovala všechno,co bylo na dosah.Teď je všechno drahé a jsme jen dva...
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Jsi pilná, já tě chválím. Já jsem letos taky moc nezavařovala, ale něco je ještě od loňska a tak jsem to nepřeháněla. Jablka na zavaření do štrůdlu nestrouhám, ale krouhám a mám dojem, že je to v buchtách dobřejší. Dost zeleniny dávám taky do mrazáku, hlavně natě a mrkev nastrouhanou na hrubo a petržel s celerem taky. Fazolky na kousky a ostatní většinou zavařuju na kyselo do salátu a omáček. I tak mám špajzku dost plnou. Letos se nám sešlo hodně ořechů a tak zatím trošku suším na plechách u krbovek, pak je sesypu do pytle a budou u krbovek asi dál, jako ty loňský. Naloupaných máme dost a já si občas naberu na lžíli trochu medu a milý ořechy si v něm omáčím a to je dobrota. Měj hezký den. Věrka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, fazolky jsem taky kdysi zavařovala, ale přijde mi to jednoduchší dát na mrazák :-) Med a ořechy je dobrota, to máš pravdu :-)

      Vymazat
  4. Libuško, byla jsi pilná a na zimu máte zásobu dobrot. My zahradu nemáme, tak nic nezavařuji. Ale kupuji si kudrnatou petržel a dávám si ji do mrazáku. A ještě máme zamrazené borůvky na koláč.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, to já si nechávám pár kudrnek na zahrádce a v zimě i ze sněhu vyhrabu a mám na ozdobu, třeba na chlebíčky :-)

      Vymazat
  5. Libuško, než zapomenu - štrúdl se mi povedl a je fakt dobrý - jinak těch dobrůtek u vás do bříška je dost, ale jako vše, chce to práci. Já musím vše kupovat a tak zamrazím i z kupované kedlubny nakrájené lupení a přidávám do polévek. Já s pujčováním knížek mám zkušenost z práce, tak pak jsem si začala psat co komu, ale to se vymlouvali, že ta to ještě přepůjčila té...dopadlo to jako u Tebě. Zazimuješ zahradu a začneš se chystat na pečení viď? Za 8 týdnů bude po Vánocích. Zatím užívejte ve zdraví všechny dny - Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mílo, jsem ráda, že štrudl chutnal a že se povedl, si šikovná. Ach to půjčování ... jednou jsem málem přišla o knížku, už ji měli zařazenou v knihovničce, to nechápu. Když mám něco půjčené, vůbec to nikam neschovávám, nechám to na místě, ať to mám na očích a nezapomenu to vrátit. Hold, každý to tak nemá :-)

      Vymazat
  6. Letos se mi naťová petrželka opravdu neurodila. :-)
    Sklípek máš tedy jedna radost . Taky jsem letos něco zavařila, především okurky a kozí rohy. To jde u nás na odbyt. Zelí děláme kysané, toho se teď poslední roky ujal mladší syn, takže mám kde nabrat. Já si udělám do několika sklenic, docela se mi to osvědčilo. Sterilované zelí jako takové jsem nikdy nedělala, jen vždy kysané.
    Pěkný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, kysané zelí jsme taky kdysi dělali. Teď už hodně let děláme jenom sterilované, ale kysané mám taky ráda :-)

      Vymazat
  7. Ahoj Libby , jsi pořad moc pilná hospodynka !!! Máš to vždy tak krásně naplánované,nachystané že Ti je radost pomahat. Já kompoty skoro nejím a marmelady taky né. Mám ráda zeli,rajčata. Se svym zavařováním sušením můžeš být jen spokojena. Těch vitamínu co snite,díky Tobě a Tvoji pracovitosti. Měj krásný pátek !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, ráda zavařuju a ještě radši to ukládám ve sklepa do regálu :-)

      Vymazat
  8. Já se přidám k těm, kdo nezavařují už léta. Nenakládám okurky, na co, těch pár sklenic koupím a nejsou špatné, kompoty také žádné a nějak nám to nechybí. Nemáme zahradu, tím to asi je, ale ani zelí nenakládáme, v Globusu koupím sáček, když potřebuji, zelenina je dostupná celý rok, no z vašeho pohledu je to asi divné hospodaření? A marmelády? V životě jsem to nedělala, u nás to neletí a tu malou na linecké koupím. Přeji vám to, ať to všechno spotřebujete. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, Hani, když o marmeládu nestojíte proč by si ji dělala. Ale když je zahrada, tak co s tím, vnuci toho dost pojí i já mám sem tam ráda na opečený toust k snídani marmeládu :-)

      Vymazat
  9. Libuško, dostala jsi mne. Hlavně tím nakládaným zelím a okurkami, to fakt nemám. Jablka jsme stačili sníst a teď už budu kupovat. Nezbylo ani na křížaly. Mám nasušené bylinky na čaje a natě do polévek. Ale jinak police ve sklépku mám celkem naplněné, přežijeme. Dcera se mi směje, že syslím a já říkám, že když nato dojde, tak i ten chleba a rohlíky si upeču a nemusím nikam. Nevíme co bude, tak se jistím každý rok. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, ono je někdy dobré syslit, pak se to v zimě sejde. Okurku máme vždycky hodně, těch se u nás sní dost :-)

      Vymazat
  10. Šikovná hospodyňka. Nakrájet tolik cibule to musí být až k pláci. :-D Jablíčka jsi nasušila perfektně, byla velmi dobrá a slupla se raz dva. Děkujeme. Semínka cínií už mám přebrané, vlastně přefoukané. Sterilované zelí mám raději než kysané, ale n něco i to kysané je dobré. Ale nemám ty zelné pomocníky, tak zelí nedělám. :-D Nyní jsem v časopise zahrádkář četla super recept na jablečný ocet. letos jablka nemáme, ale jestli se příští rok zadaří, tak to vyzkouším. Loni jsem se naloupala jablek a dělala stále kompoty na hned snězení a přesnídávky, které milujou chlapi. Ale i když je milujou, tak loupala jsem sama pěkně na vozíku s jednou haksnou v gipsu. :-D Včera jsem zasadila česnek, dneska manžel vypouští nádrž na vodu a už se pomalu loučíme se zahradou. prý má začít padat sníh. Hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruš, cibuli loupu vždycky venku a vůbec to neštípe, doma bych chcípla :-)

      Vymazat
  11. Libuško, náhodou jsi pilná jako včelka a máš teda krásnou úrodu ve skle na zimu;-) taky jsem dostala obrovskou dýni, která čeká až ji zpracuju na kompot a to bude moje poslední zavařování. Se sušenýma jabkama jsi mě inspirovala, určitě taky nasuším. Dříve jsem křížaly dělala často. Měj krásné dny;-)

    OdpovědětVymazat
  12. Hani, křížal jsem měla nasušených 7 čtyřlitrových sklinek, pořád rozdávám, tak už se mi to málí :-)

    OdpovědětVymazat

Jste hodní,
že jste si udělali čas a napsali mi komentář :-)

Jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.