... že Marcipán
do Evropy dovezli křižáci?
Výrobou marcipánu je proslavené hlavně severoněmecké město Lübeck. Právě odsud pochází nejslavnější marcipán světa Niederegger Marzipan. Vyhlášený je také marcipán z rakouského Salcburku. Původně ovšem marcipán pochází z Orientu, zřejmě z Číny. Již v roce 850 byl doložen v Persii. Do Evropy jej dovezli křižáci, ale zpočátku si na něm pochutnávali jen králové nebo šlechtici. Dlouho panovalo přesvědčení, že má léčivé účinky.
Pravý marcipán je hmota, která obsahuje alespoň 30% mandlí, zbytek je cukr. Čím víc mandlí tím lepší marcipán.
Vyrobit si můžete také nepravý marcipán, na jehož přípravu budete potřebovat hlavně sušené mléko, moučkový cukr a med. Všechno dobře promícháme a velmi pečlivě propracujeme. Podle potřeby přidáme malé množství vlažné vody.
Zdroj:Internet
🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞🌞
Ani nevím jak chutná. Občas jsem marcipánové figurky koupila mlsalům v rodině. Ale za tvůj barevný a pěkný blog bych tu těch pěkných figurek koupila plný pytlík. Dobré ráno :-))
OdpovědětVymazatKitty, prodávají se figurky na ozdobu dortů🌼
VymazatKousíček sníst mohu, ale je to hodně sladké. Teď se dělají dorty s využitím marcipánu. To moc baví moji snachu.
OdpovědětVymazatKlidný den, Libuško !
Hanka
Hani, je to moc sladké, to je pravda. Potažený dort je krásný, ale je tam toho marcipánu potom moc, většinou to nejím🌼
VymazatMoje maminka dělávala marcipán z mandlí, ale mně se to nikdy nepovedlo. Připomněla jsi mi muzeum čokolády a marcipánu v Táboře. Poprvé jsem se s marcipánem seznámila v Liberci n návštěvě u tety, když mi bylo 7 let. Moc mi to chutnalo, ale nyní mi přijde moc sladký a není tak bílý jako potahovací hmota na dorty.
OdpovědětVymazatMaruš, mám ráda ten falešný ze sušeného mléka, dělám z něj na vánoce Rafaelo s mandlí uprostřed🌼
VymazatU nás v jídelně dělala p. kuchařka tzv. nepravý marcipán na růžičky,kterými zdobila dorty.Používala
OdpovědětVymazatželé kroužky od Vánoc,moučkový cukr a dle potřaby trošínku vody.Kroužky na chviličku potřela vodou a pak seděla a hnětla a hnětla a hnětla,dokud se jí vše nespojilo.Jak to chutnalo, nevím,ale růžičky vypadaly krásně.Zdraví Věra z Litoměřicka.
Věrko, ty ozdoby ze želé dělávala tchýně, hodně pekla cizím lidem. Růžičky mívala nádherné🌼
VymazatMarcipánové ovoce milovaly moje děti. Byl to bufler spojený kakaovým krémem, vytvarovaný a zabalený do marcipánu. Také "modelované brambory" měly rády. Někdy to také dopadlo tak, že oloupaly, snědly marcipán a "buchta" zbyla na tatínka, který byl náramně spokojený. Na mne je moc sladký. V cukrárně byly volně prodejné i růžičky, lístečky, na velikonoce zvířátka, vše jako ozdoba na dorty a cukrovinky. Ani nevím, zda je prodávají i v současné době Alena
OdpovědětVymazatAlenko, ty "brambory" obalené v kakau byly vynikající, někde jsem na ně viděla i recept🌼
Vymazat